Galerija na prostem

Foto: Miran Kambič

Galerija na prostem je eden od rezultatov EU projekta CityImpulses v našem mestu. Zunanje razstavišče je Mestna občina Velenje postavila, da bi olepšala in poživila pešpot, ki povezuje ožje mestno središče in Kardeljev trg. V Galeriji na prostem se predstavljajo domači in gostujoči razstavljavci, rdeča nit vseh razstav pa bo seveda Velenje. Na ogled so postavljeni v fotografski objektiv ujeti tematski motivi – ljudje, dogodki, pokrajine, grajeno okolje, izdelki, detajli … Vsaka razstava je predvidoma postavljena tri mesece.

GNP01-ks-mc-vranic-image

01 - Ožji deli mesta na fotografijah (2013)

Mestna občina Velenje ni le mesto Velenje, ni le občinska uprava, ampak smo predvsem ljudje – občanke in občani, prebivalke in prebivalci devetnajstih ožjih delov, ki gradijo našo lokalno skupnost. Prvo razstavo v Galeriji na prostem smo namenili predstavitvi naših krajevnih skupnosti in mestnih četrti, odprta pa je bila septembra 2013.

O njihovih posebnostih, zanimivostih in znamenitostih smo povprašali predstavnike krajevnih skupnosti in mestnih četrti, nato pa smo k sodelovanju povabili velenjskega fotografskega mojstra Mateja Vraniča. Ta je posnel obilo fotografij, na katerih je zajel utrip občine v čudovitih svetlobah in zornih kotih, dodal pa jim je posnetke zanimivih detajlov, značilnih za posamezna okolja.

GNP02-Novo-novejse-Velenje-image

02 - Novo, novejše Velenje (2014)

Leto 2014 je za Velenje jubilejno leto. Mineva 750 let od prve pisne omembe trga Velenje in 55 let od slovesnega odprtja novo zgrajenega velenjskega mestnega središča. Na razstavi ste si lahko ogledali, kakšno je bilo naše mesto v času, ko je še nastajalo, in njegovo takratno podobo primerjate z današnjo.

Razstavljene stare fotografije Velenja so iz arhiva Muzeja Velenja, ki v svoji fototeki hrani več deset tisoč enot fotografskega gradiva o razvoju Velenja, nove fotografije pa je za potrebe te razstave marca 2014 posnela Edita Fric. Največ fotografij Velenja v nastajanju je posnel legendarni velenjski fotograf Volbenk Pajk.

GNP03-Zeleno-Velenje-image

03 - Zeleno Velenje (2014)

Velenje je mesto moderne arhitekture. Močno prepoznavno je tudi kot mesto velikih, odprtih zelenih površin, saj je bilo zasnovano kot sončno in zeleno mesto. Nekateri mu pravijo mesto v parku, drugi vrtno mesto … Kljub rasti in omejenemu prostoru dolinskega dna ostaja takšno. Zeleno Velenje.

Razstava je dvodelna. V prvem delu s štirinajstimi izbranimi fotografijami avtorja Romana Bora predstavljamo nekatere zelene kotičke našega mesta, ki pripovedujejo zgodbo o prizadevanjih Mestne občine Velenje za ohranjanje in ustvarjanje prijaznega, zdravega, kvalitetnega bivalnega okolja pa tudi korake, s katerimi želi lokalna skupnost spodbujati pridelavo zdrave hrane ter samooskrbo. Drugi del razstave, postavljen v krožnem delu galerije, namenjamo projektu LAS „Učni parki Šaleške doline“, v okviru katerega je med drugim nastalo pet učnih parkov pri osnovnih šolah v velenjskih primestnih krajevnih skupnostih.

GNP04-Naši-DN-sostanovalci-image

04 - Naši dnevni in nočni sostanovalci (2015)

Mesto Velenje je mesto s številnimi zelenicami, zato ga nekateri imenujejo kar “Mesto v parku”. Kot tako ponuja nešteta zavetišča različnim živalim, spet druge mesto obiskujejo iz gozdov bližnjih hribov. V vsakdanjem mestnem vrvežu veliko večino spregledamo, deloma zaradi hitrosti naših življenj, deloma zaradi plašnosti živali, ki se v mestno okolje odpravijo šele, ko intenzivnost življenja v mestu pade.

Fotograf Matej Vranič je te skrivnostne trenutke sobivanja človeka in živali v našem mestu v zelo zahtevnih pogojih z veliko potrpežljivosti, dobro tehnično opremo, iznajdljivostjo in precejšnjim odmerkom sreče uspel uloviti v svoj fotoaparat in jih predstaviti na velikih plakatih našega razstavišča. Pred tem so bile objavljene v reviji National Geographics Kids in bile deležne odličnega sprejema. Posebej za tokratno razstavo je Matej Vranič posnel nekaj dodatnih fotografij, ki so tokrat objavljene prvič.

GNP05-Velenjski-olimpijci-image

05 - Velenjski olimpijci (2015)

V letu 2015 mineva 60 let od odprtja velenjskega mestnega stadiona in 40 let od dograditve Rdeče dvorane, največjega pokritega objekta namenjenega športnim dejavnostim v Velenju. Oba dogodka sta nedvomno prelomnici v razvoju velenjskega športa, ki je, lahko bi rekli, rasel skupaj z mestom. Velenje, ob odprtju stadiona šele nastajajoče mesto je danes šesto največje mesto v državi, v Sloveniji in v širšem prostoru močno prepoznavno po marsičem. Tudi po športu.

GNP06-Srečno-knapi-image

06 - Srečno knapi! (2016)

Premogovnik Velenje, ki je z več kot 140-letno tradicijo pridobivanja lignita pomembno vplival na razvoj Šaleške doline, je za Velenje zelo pomemben tudi danes. V zadnjem obdobju sodi med tehnološko in varnostno najbolj razvite podzemne premogovnike v Evropi in svetu. Rudarji dan za dnem v jami, globoko v nedrjih zemlje, kopljejo črno zlato. Tam narava rada pokaže svojo moč in tam se rudar lahko zanese le nase in na tovarištvo med sodelavci. S stanovskim pozdravom SREČNO si rudarji pred odhodom v jamo, v prostore, ki jih s to razstavo fotografa Aleksandra Kavčnika postavljamo na ogled, zaželijo varno delo in uspešno doseganje zastavljenih ciljev. Zatorej SREČNO, KNAPI!

GNP07-Vizija-CPS-MOV-image

07 - Vizija Celostne prometne strategije MO Velenje (2016)

November 2016 – Celostna prometna strategija (CPS) je strateški dokument občine za trajnostno načrtovanje prometa. Gre za inovativen pristop k načrtovanju, ki klasične metode načrtovanja prometa nadgrajuje z vključevanjem javnosti. Z jasno določeno vizijo in cilji skuša doseči celostne spremembe ter posledično večjo kakovost bivanja zdajšnje in prihodnje generacije.

GNP08-TEH6-Muzej-Velenje-image

08 - TEH 6 desetletij Muzeja Velenje (2017)

April 2017 – Velenjski muzej je bil leta 1957 ustanovljen kot Muzej slovenskih premogovnikov, zdaj pa se uradno imenuje Javni zavod Muzej Velenje. Skoraj tri desetletja (od leta 1976 do leta 2004) je deloval kot enota Kulturnega centra Ivana Napotnika, po razdružitvi centra pa je dve leti pod okrilje Muzeja Velenje sodila tudi Galerija Velenje. Letos praznujemo 6 desetletij našega dela.

V Galeriji na prostem poleg dejavnosti muzeja predstavljamo tri skupine po šest izbranih predmetov. Vsak od njih je prikazan kot izbor sodelavk in sodelavcev Muzeja Velenje, ki so prispeval tudi opisni tekst.

GNP08-eko-revolucija-image

08 - Zeleno Velenje, 30 let ekološke revolucije (2017)

September 2017 – Razstavo smo pripravili ob 30. obletnici tega velikega ekološkega protestnega shoda, s katerim smo prebivalci Šaleške doline odločno izrazili nestrinjanje s prekomernim onesnaževanjem okolja zaradi energetike in s tem pospešili okoljsko sanacijo doline. V treh desetletjih se je eno okoljsko najbolj obremenjenih območij v Sloveniji spremenilo v primer postindustrijske pokrajine s kvalitetnim naravnim, družbenim, socialnim in gospodarskim okoljem.

GNP09-Ceste-in-ulice-mesta-image

09 - Ceste in ulice našega mesta (2018)

September 2018 – Tokrat smo se posvetili imenom velenjskih cest, ulic in trgov. Ta so namreč zgovorni pričevalci preteklih zgodovinskih obdobij in dogodkov ter pričevalci oposameznikih, ki so na različne načine prispevali k razvoju družbe v lokalnem ali v širšem okolju. Prav tako pripovedujejo o naravnih in kulturnih posebnostih nekega območja ter o njegovih zemljepisnih značilnostih. Lahko bi rekli, da so imena cest, ulic in trgov svojevrstni spomeniki. Tem sopotnikom, ki potujejo z nami skozi naš vsakdan, dostikrat ne posvečamo posebne pozornosti, a njihova sporočilna vrednost je vsekakor lahko zelo velika.

GNP10-Zupani-in-castni-obcani-image

10 - Velenjski župani in častni občani (2019)

V Republiki Sloveniji občine predstavljajo ter zastopajo župani, ki jih na neposrednih in tajnih volitvah izvolijo državljani s stalnim bivališčem v občini. Mandatna doba župana traja štiri leta. Župan poleg zastopanja in predstavljanja občine odloča tudi o na občino prenesenih zadevah iz državne pristojnosti.

Naziv častnega občana je najvišje priznanje, ki ga je od velenjske lokalne skupnosti lahko deležen posameznik. Za častnega občana je lahko proglašen posameznik, ki je izjemno zaslužen za razvoj občine in njeno uveljavitev v državnem ali mednarodnem merilu. Častnega občana ali občanko lahko izberemo le vsake 4 leta.

GNP11-Ptice-jezer-2020-04-image

11 - Ptice jezer - njihova vrnitev (2020)

Fotograf in video ustvarjalec Matej Vranič je posnel film “Ptice jezer, njihova vrnitev” , ki je zaradi osupljivih posnetkov in zgodbe, ki jo pripoveduje, na mednarodnih filmskih festivalih prejel številne nominacije in nagrade. Film je finančno podprla tudi Mestna občina Velenje. Ob filmu so nastali tudi čudoviti posnetki, ki si jih lahko ogledate na fotografijah te razstave. Plakatom so dodani kratki teksti z opisi in fotografije lokacij, kjer so bile ptice posnete. Če boste med sprehodom pozorni boste morda opazili naše pernate sostanovalce, na katere prej niste pomislili. Pri vsaki vrsti ptic je prikazana tudi mikrolokacija, kjer jih lahko najpogosteje opazimo.

GNP12-750-let-Velenjski-grad-2020-12-image

12 - Velenjski grad - 750 let (2020)

Grad Velenje, eno najlepše ohranjenih renesančnih grajskih stavb v Sloveniji, je v letu 2020 zaznamoval prav poseben jubilej: 14. maja 2020 je minilo 750 let od njegove prve pisne omembe v virih. Grad je bil v listini sicer omenjen posredno: omenja se po gradu poimenovani plemič, Gundaker Velenjski. Njegova omemba skupaj z omembo velenjskih tržanov Gebharda in Reynharda, »civis de Weln«, ter Hermana »de Weln« v listini, ki nosi datum 13. januar 1264, postavlja čas nastanka Velenjskega gradu v sredo 13. stoletja. Kot prvi lastniki in tudi najverjetnejši graditelji prvotne grajske stavbe nastopajo gospodje Kunšperški.

2022-10-26 09_23_35-CorelDRAW - C__Users_gorans.VELENJE_OneDrive - MOVelenje_Služba_2-Grafika_0-Graf

13 - Z dobro energijo naprej (2022)

Razstava je namenjena prikazu opravljenega dela uprave MO Velenje v zadnjih letih in načrtovanih sprememb, ki čakajo našo občino v bližnji prihodnosti. Zastavljena je optimistično kljub negotovosti, ki jo prinaša prestrukturiranje gospodarstva ob napovedanem zaprtju premogovnika.

 

Skip to content