Na tem področju smo v zadnjih letih izvedli številne aktivnosti in še večjo pozornost bomo temu področju namenjali v prihodnje. Intenzivno urejamo kolesarske steze, brezplačno omogočamo prevoz z mestnim avtobusom Lokalc, brezplačno uporabo mestnih koles Bicy in brezplačno vožnjo starejših z vozilom Kamerat.

mobilnost-02-proporc

Spodbujamo aktivne oblike mobilnosti, med katerimi je zelo pomembno področje kolesarjenja. S kolesom brez težav dosegamo vsakodnevne poti do 5 km, z električnim še daljše.

V Velenju smo v zadnjih letih uredili 30 km novih kolesarskih povezav, številna kolesarska parkirišča, servisne točke, nadgradili sistem avtomatizirane izposoje koles Bicy … Izdali smo priročne zemljevide z načrtom mestnih kolesarskih povezav in razlago vrst kolesarskih površin, organizirali zanimive akcije spoznavanja novega omrežja in občane nagrajevali z uporabnimi darili, ki naredijo kolesarjenje prijetnejše in varnejše. Aktivnosti smo združili pod sloganom Moje mesto, moja izbira!, saj verjamemo, da gre tako za odločitev in dobrobit posameznika kot tudi celotne družbe. Cestni promet je namreč eden od glavnih onesnaževalcev zraka in zato bodo spodbude v trajnostno in aktivno dnevno mobilnost tudi v prihodnje ena od pomembnejših področij naših aktivnosti na poti do razogljičenja.

Prav tako je trajnost pomemben vidik turizma. Smo prejemniki znaka Slovenia Green Destination Silver. Tako za domačine kot turiste smo identificirali številne rekreacijske poti, jih umestili v aplikacijo Savinjska2Go ter Bikemap in na karto. Turistom na TIC-u ponujamo izposojo koles, otroških koles, skirojev, prikolic za prevoz otrok ali tovora in tricikla za invalide ter različne kolesarske pakete in ture z izkušenimi vodniki.

lokalc-2022-01

Mestni potniški promet Lokalc

S storitvijo Mestni potniški promet – Lokalc omogočamo brezplačen avtobusni prevoz za občanke in občane Mestne občine Velenje.

Lokalc v Velenju vozi po petih progah: rdeči, rumeni (krožno v eno smer), modri, zeleni, oranžni in progi do pokopališča Podkraj. Ob progah je 43 postajališč. Prvo postajališče za vse proge je Avtobusna postaja Velenje. Na vseh postajališčih so informativne table z voznim redom za posamezno postajališče.

V juliju in avgustu na rumeni progi ob sobotah čas vožnje Lokalca podaljšujemo do večera. Omogočili smo prevoze z Lokalcem tudi ob nedeljah.

Vozni red je objavljen na spletni strani Mestne občine Velenje in podjetja Nomago. Vprašanja in pobude glede Lokalca sprejemamo na brezplačni telefonski številki 080 88 09 ali na e-naslovu lokalc@velenje.si.

moje-mesto-logo

Kolesarjenje v Mestni občini Velenje

Kolesarjenje po vsakodnevnih opravkih je izjemno koristno, saj predstavlja redno rekreacijo uporabnikom, omogoča hitro premikanje in manj izgubljenega časa v prometnih zastojih, iskanju parkirnega mesta ipd., obenem pa ohranja in vrača več prostora v mestu drugim dejavnostim. Kolesarjenje zmanjšuje potrebo po širitvah cest in parkirišč, zmanjšuje onesnaženost zraka z izpusti ter izdatke za nakup in vzdrževanje prevoznega sredstva. Kolo je cenejše kot avtomobil, za pogon ne potrebujemo goriva, zavarovanja zanj ne potrebujemo.

V Mestni občini Velenje spodbujamo uporabo koles na različne načine. Najbolj prepoznavni so:

  • Izposoja koles Bicy
  • Mestno kolesarsko omrežje
  • Rekreacijsko kolesarsko omrežje
  • Državne kolesarske povezave
bicy-2022-01-wide

Avtomatiziran sistem za izposojo koles Bicy

Za uporabo sistema Bicy je potrebna osebna registracija uporabnika v Turistično-informacijskemu centru Velenje v Vili Bianci, ki deluje v okviru Zavoda za turizem Šaleške doline (Stari trg 3) med 9. in 17. uro.

V Bicy sistemu imamo 148 koles, od tega je polovica koles električnih. Uporaba storitev sistema Bicy je brezplačna, le ob vsakoletni registraciji ali zamenjavi stare uporabniške kartice z novo, ki omogoča uporabo nadgrajenega sistema, se delno krijejo stroški vzdrževanja in registracije v višini 10 evrov. Po opravljeni prijavi se lahko sistem Bicy uporablja vse dni v tednu, z upoštevanjem časovne omejitve 14 ur v posameznem koledarskem tednu.

kamerat-vozilo-01-proporc

Projekt kamerat

V letu 2018 smo pričeli z izvajanjem projekta Kamerat, ki omogoča starejšim in gibalno oviranim večjo mobilnost. Vse prevoze je potrebno rezervirati vsaj tri dni prej na telefonski številki 080 15 70. Ta način omogoča, da zagotovimo prevoz kar se da največjemu številu uporabnikov. Klicni center je vzpostavljen na Uradu za družbene dejavnosti.

Kamerat ne bo vozil od 24. 4. do 5. 5. 2023. S prevozi nadaljujejo ponovno v ponedeljek, 8. 5. 2023.

Brezplačni prevozi so namenjeni starejšim od 65 let ter gibalno oviranim občankam in občanom Mestne občine Velenje, ki nimajo drugih možnosti transporta. Osnovna načela projekta so medgeneracijska solidarnost, spodbujanje aktivnega življenja, povezovanje, sodelovanje, spoštovanje narave in podpiranje prostovoljstva. Prevoze izvajajo prostovoljci skupine Udarnik Mladinski center Velenje, za ta namen pa je Mestna občina Velenje kupila električni avtomobil, s katerim upravlja Mladinski center Velenje.

mobilnost-01

Z bicikel busom proti Logarski dolini, s Štrekno pa na Koroško

V letu 2021 smo prvič organizirali avtobusne prevoze z Bicikel busom, ki je 30-sedežni avtobus s prikolico za prevoz koles. Namenjen je vsakomur, tako izletnikom brez kolesa kot kolesarjem. Z organiziranim javnim prevozom smo želeli zagotoviti možnost dostopa do Zgornje Savinjske in Logarske doline brez osebnega vozila in s tem zmanjšati pritisk pločevine na omenjeni območji. Hkrati pa smo ponujali udobno izkušnjo izleta brez stresne vožnje v avtomobilu, z manjšim ogljičnim odtisom, in tako spodbujali k aktivnemu odkrivanju narave. Tudi v letu 2022 bomo junija, julija in avgusta ob vikendih dvakrat dnevno organizirali prevoze z Bicikel busom.

Sofinanciramo tudi Štrekna bus, ki je 30-sedežni avtobus s prikolico za kolesa, ki v poletnih mesecih vozi med Velenjem, Gornjim Doličem, Mislinjo, Slovenj Gradcem, Otiškim vrhom, Dravogradom ter kopalnim jezerom v Labotu (Lavamünd) na avstrijski strani. Štrekna je slikovita kolesarska pot po trasi nekdanje železnice, na kateri srečate številne nekdanje železniške objekte. V celotni dolžini 24 kilometrov je asfaltirana, enotno označena ter ločena od prometa. Z blagim naklonom in urejenimi postajališči je še posebej primerna za družine in starejše. Tudi Štrekna bus bo v letu 2022 vozil tri mesece (junij, julij in avgust) med vikendi (sobote in nedelje ter prazniki). Ohranja se dodatna vožnja med Mislinjo in Velenjskim jezerom v opoldanskem času.

avtobusna-postaja-01-proporc

Avtobusna postaja Velenje

parkirni-sistem-01-proporc

Parkirni sistem

Komunalno podjetje Velenje, d. o. o., je na podlagi Pogodbe o izvajanju izbirne gospodarske javne službe s parkirišči in garažnimi hišami s 1. 1. 2017 prevzelo v upravljanje parkirišča in garažne hiše v mestni občini Velenje.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content