Mestna občina Velenje ponuja prebivalkam in prebivalcem občine različna brezplačna svetovanja priznanih strokovnjakov z različnih področij. Trenutno izvajamo brezplačno PRAVNO, ENERGETSKO, PODJETNIŠKO in PSIHOLOŠKO svetovanje. Obvezna je najava na spodaj navedene telefonske številke.

Energetska pisarna

Z novo energetsko pisarno zagotavljamo občanom podporo pri zeleni preobrazbi.

Pred nami je celovita preobrazba sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline, obenem stroški energentov v zadnjem obdobju naraščajo. Zato smo v mestu odprli novo energetsko pisarno, v kateri izvajamo svetovanje o možnih ukrepih, s katerimi lahko zmanjšamo porabo in posledično stroške v individualnih hišah kot večstanovanjskih stavbah.

Skupaj s Komunalnim podjetjem Velenje in lokalno energetsko agencijo KSSENA, občanom strokovno svetujemo kako zmanjšati porabo energije, energetsko sanirati objekte ter kje pridobiti finančne vire za energetske sanacije.

Energetska pisarna občane obvešča tudi o preobrazbi sistema daljinskega ogrevanja. Pisarna je zaživela v sredini meseca novembra 2022 v središču mesta. Z novo energetsko pisarno želimo podpirati doseganje ciljev pravičnega prehoda in podnebnih ciljev pri občanih in gospodinjstvih.

Kontakt

E: energetska.pisarna@velenje.si
T: 070 916 077

Energetsko svetovanje

V okviru mreže ENSVET za občanke in občane Mestne občine Velenje nudimo brezplačno strokovno svetovanje o učinkoviti rabi energije v gospodinjstvih. Neodvisni strokovnjaki in energetski svetovalci so na voljo za nasvete in pomoč pri izboru, načrtovanju in uresničevanju investicijskih ukrepov učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov v stanovanjskih stavbah in pri pridobivanju sredstev Eko sklada. Več kot 90 % prejetih vlog za nepovratna sredstva ali posojila je rešenih pozitivno.

Teme svetovanja so ogrevanje, energetska sanacija stavb, obnovljivi viri energije, možnosti pridobitve nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada, mobilnost in varčevanje energije.

Za razgovor v svetovalni pisarni, ki se nahaja v prostorih Mestne četrti Velenje Levi breg – vzhod (Kardeljev trg 7), se lahko naročite na telefonski številki 041 232 176 ali na elektronskem naslovu robert.spegel@ensvet.si (na kratko opišite problematiko, ki jo želite obravnavati na sestanku). Na osnovi podatkov bo svetovalec analiziral rabo energije v gospodinjstvu, ocenil možne prihranke, predlagal ukrepe in preveril ekonomičnost predlaganega ukrepa z enostavno vračilno dobo investicije. Svetovalec bo pripravil tudi zapisnik, na osnovi katerega bo izdelal pisno poročilo.

Po izdani odločbi o dodelitvi pravice do nepovratne finančne spodbude in po predložitvi podpisane pogodbe o izplačilu nepovratne finančne spodbude se nakazilo nepovratnih sredstev izvede v pogodbenem roku. V primeru, če dokumentacija ni popolna, vlagatelj prejme poziv za dopolnitev.

Dodatne informacije so dostopne na spodnji povezavi:

Pravno svetovanje

Brezplačno pravno svetovanje, ki ga nudi Polona Kramer, s. p., se izvaja na sedežu Mestne občine Velenje (Titov trg 1, Velenje), in sicer: vsak torek od 14. do 16. ure, vsako prvo in tretjo sredo v mesecu od 12. do 14. ure, vsako drugo in četrto sredo v mesecu od 15. do 17. ure in vsak četrtek od 8. do 10. ure.

Zainteresirani se lahko najavijo na telefonski številki 030 480 937 ali po elektronski pošti levar.polona@gmail.com

Podjetniško svetovanje

SAŠA inkubator izvaja brezplačno podjetniško svetovanje za posameznike in ekipe z inovativno podjetniško idejo. Prijave za svetovanje sprejemajo preko spletne strani https://sasainkubator.si/svetovanja/.

Prav tako omogoča brezplačna podjetniška svetovanja Savinjsko-šaleška gospodarska zbornica (Rudarska cesta 6a), in sicer po predhodnem dogovoru, naročite se lahko na telefonski številki 03 898 42 02.

Brezplačna psihološka svetovalnica

V Velenju na naslovu Trg mladosti 2 deluje Psihološka svetovalnica Posvet. Svetovalnica je namenjena posameznikom, parom in družinam v duševni stiski.
Izvajajo pa tudi posebna svetovanja za mladostnike med 14. in 18. letom. Psihološko svetovanje je brezplačno. Interesenti, ki doživljajo čustveno stisko, se lahko na svetovanje naročijo na številki 031 778 772. od ponedeljka do četrtka od 12. do 15. ure in v petek od 12. do 14. ure.

Za svetovanje ne potrebujejo napotnice ali zdravstvene kartice. Čakalne dobe na pogovor v svetovalnici so kratke, do treh tednov. Pogovor s strokovnjakom traja od 45 do 50 minut.
Svetovalci so usposobljeni strokovnjaki, ki znajo prisluhniti, vas podpreti in skupaj z vami poiskati možne rešitve iz stiske. Svetovalnico lahko obiščete, ko ste v stiski zaradi študija, službe ali upokojitve, težav v partnerskem odnosu, odnosov v družini, težav z vzgojo, občutka izgorelosti, osamljenosti, brezvoljnosti, razmišljanja, da življenje nima več smisla, izgube bližnje osebe, pomembnih življenjskih odločitev.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content