Celostno grafično podobo Mestne občine Velenje sestavljajo številne aktivnosti, ki na različne načine ustvarjajo podobo Uprave MOV in občine v javnostih. Ena najbolj opaznih segmentov celostne podobe je vsekakor njena grafična podoba, ki se pojavlja v vseh vizualnih elektronskih in grafičnih medijih, na proslavah, posvetih ipd. Osnovni elementi celostne grafične podobe so sprejeti in potrjeni z Odlokom o grbu in zastavi, v katerem so način in pogoji rabe teh elementov natančno opisani. Grb in zastava Mestne občine Velenje sta bila izbrana na natečaju leta 1992 izmed 300 predlogov 78 predlagateljev, oblikovala pa sta ga Stane Hafner in Vlado Vrbič. Grb simbolizira sožitje starega in novega s simbolnim pogledom na stolpnico novega mesta skozi obzidje starega Velenjskega gradu. Uporabljene barve simbolizirajo mladost in optimizem (rumena) in ekološkost oz. sonaravnost, izraženo v mestni arhitekturi in odnosu meščanov do narave (zelena).

Grb in zastava sta v letu 2009 doživela delno prenovo, ki jo je za potrebe MOV opravil arhitekt Goran Semečnik. Prvotno modrikaste stolpnice je zamenjala bela barva, zastava pa je poenostavljena iz 6-barvnega v 3-barvni tisk in usklajena z zastavoslovnimi (veksikološkimi) pravili glede proporcev, lege grba in barv. Uporaba obeh, grba in zastave, je z novim odlokom liberalizirana in je možna brez posebnih dovoljenj občinskih organov, dokler njuna raba ni v nasprotju z določili Odloka o grbu in zastavi Mestne občine Velenje (Ur. vestnik MOV, št. 14/09).

Definicije elementov celostne grafične podobe (grb, zastava)

Himna Mestne občine Velenje

Mestna občina Velenje je ena redkih občin, ki ima ob grafičnih simbolih tudi svojo himno. Pesem je nastala je v času najintenzivnejše gradnje mesta v zgodnjih 60. letih, tekst in glasbo pa je napisal Ivan Marin starejši. Naslov himne je “Graditeljem Velenja”, kot himno pa so jo potrdili svetniki na izredni seji ob prazniku Mestne občine Velenje v septembru 2011.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content