stanovanja-01

Zavedamo se pomanjkanja stanovanj in gradbenih parcel v naši občini, še posebej zadnja leta, ko se število prebivalcev v Velenju iz različnih razlogov stalno povečuje. Zato izjemno skrbno razpolagamo in ravnamo z vsemi nepozidanimi zemljišči. Do leta 2027 nameravamo z različnimi investitorji zgraditi več stanovanj, ki bodo namenjena predvsem mladim družinam.

Nova stanovanja ali stanovanjske enote so predvidene na lokacijah: Zlati grič (približno 120), zelenica pri Novi KBM (nekdanja A banka; predvidoma 36), pri nakupovalnem centru Velenjka (več kot 50), na zelenici za pošto na Kidričevi cesti (več kot 150), na Žarovi cesti (12 oskrbovanih stanovanj), pri železnici (do 10 stanovanj) in v Stari vasi (približno 100 stanovanj).

Trenutno imamo v lasti skoraj 1.000 stanovanj, ki jih v najem dodeljujemo na podlagi stanovanjskega razpisa. Zadnji razpis je bil objavljen leta 2023, nov razpis pa bomo objavili predvidoma maja 2026.

Smo pa v letu 2022 uvedli novost za mlade in sprejeli pravilnik o dodeljevanju stanovanj v najem mladim do 30 let. Na podlagi razpisa smo prvih 5 stanovanj že razdelili.

Prav tako smo mladim, ki želijo graditi stanovanjski objekt, za 50 odstotkov znižali komunalni prispevek. Sprejeli smo tudi pravilnik za subvencioniranje stroškov stanovanjskih kreditov za mlade ob prvem reševanju stanovanjskega problema, za kar smo v letih 2022 in 2023 namenili 25 tisoč evrov.

Zavedamo pa se, da moramo stanovanja zagotoviti tudi starejšim občankam in občanom, ki imajo drugačne potrebe kot mladi, zato smo v 2023 zgradili oskrbovana stanovanj na Žarovi cesti.

Neprofitna stanovanja

Mestna občina Velenje objavlja prednostno listo za dodelitev in zamenjavo neprofitnih stanovanj v najem.

Na podlagi razpisa iz leta 2023 za dodelitev neprofitnih stanovanj se je na listo A uvrstilo 239 prosilcev, na listo B pa 51.

Stanovanja po aktualni listi dodeljujemo sproti po vrstnem redu, glede na vračanje stanovanj obstoječih najemnikov. Leta 2022 smo po tej listi dodelili 46 stanovanj, v letu 2023 pa 45.

S klikom na spodnjo povezavo najdete listo za neprofitna stanovanja v najem, ki jo mesečno ažuriramo. Prosilci za stanovanja lahko tako spremljajo, na katerem mestu na listi so.

 

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content