turizem-aljosavidetic-DJI-0172A-proporc

Vedno bolj smo prepoznani tudi po turistični dejavnosti. Celotna Šaleška dolina se je v zadnjih nekaj letih razvijala tudi kot prepoznavna turistična destinacija. Skupaj z različnimi deležniki želimo soustvariti pametno, zeleno in prijazno mesto za naše prebivalce in obiskovalce, z napredno turistično ponudbo. Šaleška dolina je varna, zelena destinacija, z znaki Green&Safe in Safe Travelers.

Velenje je pridobilo tudi znak Slovenia Green Destination Gold, s katerim bili smo v okviru nacionalnega programa Zelena shema slovenskega turizma nagrajeni za prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v našem okolju.

Ponosni smo, da je bila Velenjska plaža po mnenju slovenskih kopalk in kopalcev že petič zapored razglašena za najboljše naravno kopališče. Vista – park z razgledom pa je zaživela v polni luči, saj na njej potekajo raznolike prireditve in dogodki, ki privabijo številne obiskovalce.

turizem-01

V okviru sprejete strategije razvoja in trženja turizma v Velenju in Šoštanju za obdobje 2022–2027 se bomo v prihodnjem obdobju usmerili v razvoj najbolj prijazne destinacije za družine v Sloveniji. V skladu z njo bo Šaleška dolina družinam prijazna dolina, Velenje pa družinam najbolj prijazna destinacija v Sloveniji. V skladu s to vizijo so bili oblikovani glavni vsebinski elementi in usmeritve strategije, ki obsegajo cilje, nosilne in podporne turistične produkte, pobude za izboljšanje konkurenčnosti in naložbene (infrastrukturne) projektne načrte.

Kot nosilni turistični produkti so predlagani trije, in sicer aktivni družinski oddih, festivalski turizem in zdraviliški turizem, kot podporna produkta pa kulturni turizem in gastronomija. Zavedamo se, da je za celovit in uspešen turistični razvoj destinacije kot celote potrebno izboljšati konkurenčnost. Izboljšave načrtujemo na področjih digitalizacije (procesov, mobilnosti, promocije in prodaje produktov), managementa (sodelovanje pri razvoju turističnih produktov, razvoj kadra in kompetenc), promocije (iniciative za razvoj in promocijo nove destinacijske znamke Šaleška dolina) in načrtovanja.

V Velenju smo v zadnjem desetletju storili pomemben korak na področju turizma, saj smo začeli sistemsko vlagati v projekte za razvoj. Ustanovili smo Zavod za turizem Šaleške doline, ki se prioritetno ukvarja z razvojem turizma in trženjem destinacije.

turizem-02-proporc

Mestna občina Velenje je leta 2013 pričela z obnovo čolnarne in urejanjem plaže ob Velenjskem jezeru, ki v času kopalne sezone privabi več kot 100 tisoč obiskovalcev. Vsako leto nudimo brezplačno in varno kopanje, brezplačno uporabo WIBIT parka, brezplačno izposojo ležalnikov in senčnikov, pestro gostinsko ponudbo in druge aktivnosti. Redno izvajamo tudi monitoring jezerske vode, ki ustreza merilom za kopanje, in rezultate objavljamo na spletni strani in na Velenjski plaži. Omogočamo varno čofotanje najmlajših v prilagojenem bazenčku, ležalnik za premikanje po terenu in varno kopanje za gibalno ovirane ter preoblačilnice.

V času kopalne sezone vsak dan zagotavljamo prisotnost reševalcev iz vode in rediteljev, ki skrbijo za red in varnost na plaži ter na parkirišču. V sodelovanju z različnimi organizatorji pripravljajo večje dogodke, kot so Pljusk v Velenjsko jezero, otvoritev kopalne sezone s Kresno nočjo in druge.

turizem-aljosavidetic-34228

V neposredni bližini Velenjske plaže se nahaja Vista – park z razgledom, ki postaja pomembno stičišče interdisciplinarnega, medgeneracijskega in medkulturnega dogajanja, prizorišče številnih kulturno-umetniških, športnih, zabavnih, družabnih in turističnih prireditev. Na Visti potekajo koncerti priljubljenih izvajalcev slovenske glasbe, glasbenih zvezd Balkana, rock bendov, DJ-jev, pevskih zborov in instrumentalistov vseh generacij. Primerne vsebine se najdejo tudi za športne navdušence, saj so organizirani zanimivi nogometni, košarkarski in rokometni turnirji.

Park z razgledom lahko povezuje in navdihuje tudi tiste, ki iščejo priložnosti za poslovni razvoj, osebnostno rast ali želijo obeležiti visok jubilej.

Vista – park z razgledom navdušuje s 14 metri visoko razgledno ploščadjo, dolgim pomolom na Velenjskem jezeru, atraktivnim prireditvenim odrom in obsežnim prireditvenim prostorom. Sodobna destinacija za kulturno-umetniške, sejemske, izobraževalne, festivalske, športne, zabavne in družabne dogodke z razgledom pa se uveljavlja tudi kot prizorišče zasebnih dogodkov poslovne, družinske ali intimne narave. Poroka z jezersko veduto je nepozabno doživetje tako za mladoporočenca kot za svate. Praznovanja jubilejev v parku z razgledom so še bolj slovesna. Na Visti se srečujejo poslovni partnerji, ki poglabljajo odnose, obiskujejo jo kolektivi podjetij in iščejo navdihujoče okolje za krepitev ustvarjalnosti, z monumentalno arhitekturo na eni ter naravo na drugi strani pa je Vista zanimiva kulisa za razne fotografske, video in tudi filmske projekte. Odkrile so jo tako televizijske kot druge produkcijske hiše.

Pri organizaciji dogodkov na Visti se ne zavzemamo le za interdisciplinarne vsebine, medgeneracijsko sodelovanje in medkulturno povezovanje, temveč tudi za trajnostno izvedbo. Domačine spodbujamo, da na prizorišče pridejo peš, s kolesom, Bicyjem ali Lokalcem. Ponudnike gostinskih storitev pa nagovarjamo k uporabi trajnostne embalaže.

Upravljavec Viste in Velenjske plaže je Zavod za turizem Šaleške doline.

vila-bianca-0775-visitsaleska-proporc

Zavod za turizem Šaleške doline
Turistično – informacijski center Velenje

Stari trg 3, 3320 Velenje
Odgovorna oseba: Alenka Kikec, direktorica
T: (03) 896 17 15
E: turizem@velenje.si
W: www.visitsaleska.si

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content