SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Spominski center 1991

V prostorih Doma borcev in mladine na Kopališki ulici 3 smo na dobrih 170 m2 na novo uredili Spominski center 1991, ki je posvečen času osamosvajanja Slovenije. Gre za celovit projekt, ki zajema oblikovanje grafične in celostne podobe, gradnjo in notranje opremljanje. Nosilni vsebinski atributi – domoljubje, sodelovanje, enotnosti, pogum in zmaga – predstavljajo temelj koncepta, arhitekturne zasnove in celostne grafične podobe Spominskega centra 1991. Skozi njih se izraža vsebina tematskih sklopov, zasnova razstavnih prostorov in način prezentacije celote.

Pri aktivnostih sodelujejo domoljubne in veteranske organizacije pod strokovnim vodstvom Muzeja Velenje. S projektom želimo za prihodnje generacije v spominu ohraniti dogodke, dejanja in posamezne osebe, ki so v procesu osamosvajanja, tudi z oboroženim odporom, omogočili ohranitev in kasneje mednarodno priznanje nove države – Republike Slovenije. Glavni poudarek je namenjen dogajanju v Šaleški dolini. Mladim generacijam omogočamo izobraževanje o tem obdobju, ki poleg splošnih podatkov nudi tudi seznanitev z dejanji in dogajanji v naši širši regiji.  Odpor je bil možen tudi zaradi dotedanjega koncepta splošnega ljudskega odpora in razvoja vseh oblik obrambnih aktivnosti teritorialne obrambe, milice, narodne zaščite, gospodarskih sistemov in drugih akterjev.

Poleg klasične predstavitve artefaktov, dokumentov, fotografij in tekstov je na voljo tudi multimedijska predstavitev določenih tem in dogodkov. Spominski center je razdeljen na dva dela: na osrednji razstavni prostor, ki se lahko preuredi v predavalnico ali dvorano za kino predstave (za 30 obiskovalcev), in na del s tematskimi sklopi. Oba dela povezuje poseben prehod – predor. Med eksponati so osebno orožje, raketometi, lahki raketni lanserji, minometi, netrzajni top, uniforme in del helikopterja.