UP-SCALE

Urban Pioneers – Systematic Change Amid Livable Environments

 • Testiranje inovativnih pristopov za razogljičenje v MOK, MOL in MOV na različnih področjih.
 • Sistemske spremembe v strukturi upravljanja in vodenja v vseh treh mestih, ki bodo prispevale k večji učinkovitosti, preglednosti in odzivnosti na poti k podnebni nevtralnosti.

Vzpostavitev enotnih točk za meščanke in meščane v vseh treh mestih, katerih namen je ozaveščanje in izobraževanje, v primeru Velenja govorimo o nadgradnji energetske pisarne v energetsko-podnebno pisarno.

MEJNIKI PROJEKTA

 • Testiranje inovativnih pristopov za razogljičenje v mestnih občinah Kranj, Ljubljana in Velenje na različnih področjih.
 • Sistemske spremembe v strukturi upravljanja in vodenja v vseh treh mestih, ki bodo prispevale k večji učinkovitosti, preglednosti in odzivnosti na poti k podnebni nevtralnosti.
 • Trajnostna mobilnost v Mestni občini Kranj: zmanjševanje emisij z optimizacijo javnega potniškega prometa in razvojem MaaS aplikacije (mobilnost kot storitev) ter vplivom na spremembo vedenja meščank in meščanov pri mobilnosti.
 • Uporaba odpadne toplote v visokotemperaturnih sistemih v Mestni občini Ljubljana: identifikacija in analiza virov za posodobitev in širitev sistemov daljinskega ogrevanja, ki bodo omogočili integracijo (odvečne) odpadne toplote.
 • Zmanjševanje emisij ogljika v Mestni občini Velenje, ki izhajajo iz toplotne porabe energije v javnih stavbah in stanovanjskih objektih s pomočjo orodja za upravljanje podatkov (izolacija stavbe, leto prenove in izgradnje, potenciali obnovljivih virov energije itd.).
 • Vzpostavitev enotnih točk za meščanke in meščane v vseh treh mestih, katerih namen je ozaveščanje in izobraževanje, svetovanje, poligon za razvoj idej, izvedba dogodkov in delavnic ter sodelovanje. V Mestni občini Kranj z digitalno platformo in aplikacijo MaaS, v Mestni občini Ljubljana z inovacijskim stičiščem in v Mestni občini Velenje z Energetsko-podnebno pisarno. Meščani in meščanke ter nevladne organizacije bodo povabljeni, da soustvarjajo vsebino enotnih točk.
 • Prenos znanja in izkušenj projektnih rezultatov na lokalnem, nacionalnem in evropskem nivoju.
 • Sodelovanje in soustvarjanje z meščankami in meščani pri razširjanju rezultatov projekta, ki vodijo k razogljičenju, in ciljem Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do 2030.

LOGOTIPI

category icon
Kategorija:
Zeleno
Status:
V teku
iconLeto zaključka:

2025

iconVrednost:
Celotnega projekta:

1.500.000 EUR

Vrednost za MOV:

350.000 EUR

Projekt je sofinanciran v višini 100% iz Programa pilotnih mest za izvajanje projekta CINEA-H2020-NZC1036519- PCP.

Projekti v izvajanju

EU projekt

V teku

Zeleno

Green Leaf Award (Zeleni list)

V teku

Zeleno

Misija 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest

HEAT35_Logo

EU projekt

V teku

Zeleno

HEAT35

EU projekt

V teku

Zeleno

RE-PUBLIC SPACES

Stara vas IV. faza

V teku

Razvojno

EPC Stara vas IV. faza

EU projekt

V teku

Zeleno

Izgradnja infrastrukture za krepitev trajnostnega in dostopnega turizma ob Velenjskem jezeru

EU projekt

V teku

Zeleno

UP-SCALE

V teku

Zeleno

Manj plastike, več trajnosti

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

 • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content