SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Custodes

Projekt CUSTODES je bil sofinanciran v okviru programa Centralna Evropa in stremi k povečanju ekonomske vrednosti zgodovinsko in kulturno pomembnih lokacij v sodelujočih regijah Italije, Češke, Poljske in Slovenije ter tudi k povečanju njihovega potenciala, da bi postale trajnostno naravnane turistične destinacije.

Projekt, se je osredotočil na turistične produkte, ki so posebej oblikovani za kulturne spomenike v manjših krajih, ki so po navadi izključeni iz glavnih turističnih tokov.

Zato smo v okviru projekta CUSTODES razvili in uporabil nove modele za povečanje turistične dosegljivosti in privlačnosti kulturnih spomenikov, ki imajo ustrezen zgodovinski pomen, a s turističnega vidika še niso izkoriščeni. Usmeril se bo na arheološka najdišča, gradove in utrdbe.

V okviru projekta smo razvili Pozojevo grajsko pot, ki obuja in obnavlja spomin o Šaleški dolini kot dolini gradov. Čeprav je Velenje poznano kot eno najmlajših mest, imamo izjemno srednjeveško preteklost. Pozojeva pot je prejela tudi nacionalno nagrado programa arhitektura in otroci Zlata kocka, ki jo v podeljujeto Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije v partnerstvu z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za šolstvo in šport, Ministrstvom za okolje in prostor, Zavodom RS za šolstvo, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje ter Fakulteto za arhitekturo.

Za več informacij o projektu CUSTODES se obrnite na projekta-skupina@velenje.si.