NACHIP

Investicijska platforma za čisti (obnovljivi) vodik severnega Jadrana (NACHIP)

Investicijska platforma za čisti (obnovljivi) vodik severnega Jadrana (NACHIP) želi pospešiti in okrepiti inovacije, povezane z vodikovim ekosistemom Severnega Jadrana, z osredotočanjem na naložbe v tehnologije, povezane z obnovljivimi viri vodika, povezane s tremi vrednostnimi verigami: proizvodnjo, urbanimi območji in mobilnostjo ter maksimira učinek s prizadevanjem za izvajanje naložbene platforme, ki se bo uporabljala za nadaljnje vključevanje in prilagajanje naprednih tehnologij v ekosistem, ki bo prenosljiv na druge povezane regionalne inovacijske ekosisteme po vsej EU.

Projekt NACHIP temelji na skupni dolgoročni pobudi Slovenije, Hrvaške in Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine (Italija) za vzpostavitev čezmejnega vodikovega ekosistema in na projektu »Severnojadranska vodikova dolina – NAHV«, odobrenem v okviru razpisa Horizon Europe 2022 in podprtem vlade Hrvaške, Avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine in Slovenije za prispevanje k nacionalnemu programu pametne specializacije (S3), ciljem Evropskega zelenega dogovora in Evropske vodikove strategije. Projekt predvideva dodatne naložbe v ekosistemu NAHV, ki ga sestavlja portfelj usklajenih in med seboj povezanih naložb v sodelujočih regijah.

Partnerstvo NACHIP vključuje ključne akterje treh izbranih dinamičnih vrednostnih verig na ciljnih ozemljih, kjer se tehnologije, povezane z vodikom, uporabljajo in širijo v proizvodnji, mobilnosti, ki vključuje kopenski in pomorski promet in logistiko, energetiko v urbanih območjih ter komunalni sektor.

MEJNIKI PROJEKTA

  • vzpostavitev čezmejnega vodikovega ekosistema,
  • vzpostavitev platforme za čisti (obnovljiv) vodik.

GALERIJA

LOGOTIPI

category icon
Kategorija:
Zeleno
Status:
V pripravi
iconLeto zaključka:

2027

iconVrednost:
Celotnega projekta:

10.447.133,32 EUR

Vrednost za MOV:

142.761,54 EUR

Projekt je bil sofinanciran v višini 99.933,08 EUR iz Medregionalnega instrumenta za naložbe v inovacije (I3).

iconPartnerstvo:

Institut Jožef Stefan (Slovenija), Meta Circularity d.o.o. (Slovenija), ECUBES tehnologije d.o.o. (Slovenija), Mestna občina Velenje (Slovenija), Zavod KSSENA (Slovenija), ETRA d.o.o. (Slovenija), Serichim s.r.l. (Italija), Faber s.p.a. (Italija), Meta Group s.r.l. (Italija), Tetida d.o.o. (Hrvaška), Fakulteta elektrotehnike in računalništva Univerze v Zagrebu (Hrvaška), DOK-ING d.o.o. (Hrvaška).

Projekti v izvajanju

EU projekt

V teku

Zeleno

Green Leaf Award (Zeleni list)

V teku

Zeleno

Misija 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest

HEAT35_Logo

EU projekt

V teku

Zeleno

HEAT35

EU projekt

V teku

Zeleno

RE-PUBLIC SPACES

Stara vas IV. faza

V teku

Razvojno

EPC Stara vas IV. faza

EU projekt

V teku

Zeleno

Izgradnja infrastrukture za krepitev trajnostnega in dostopnega turizma ob Velenjskem jezeru

EU projekt

V teku

Zeleno

UP-SCALE

V teku

Zeleno

Manj plastike, več trajnosti

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content