Green Leaf Award (Zeleni list)

Oktobra lani smo bili v Grenoblu s strani Evropske komisije izbrani za prejemnika evropskega naziva zeleni list, za kar smo prejeli 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v 2024. Cilji evropske nagrade zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom. Nagrada zeleni list je nagrada za dosežke in delovanje na področju varstva okolja – v preteklosti in danes: torej nagrada vseh nas, ki delamo danes in vseh, ki so bili aktivni v preteklosti.

Program za naslednje leto oblikujemo v sodelovanju z našimi javnimi zavodi, aktivnimi posamezniki, izobraževalnimi institucijami, podjetji. Želimo si, da bi naslednje leto celo mesto delovalo in živelo z mislijo na bolj zeleno prihodnost.

Zato imamo nov slogan, ki ga želimo v javnost plasirati na več različnih načinov: mi spreminjamo, mi premikamo, mi rastemo (we change, we move, we grow). Naši cilji so: dvigniti okoljsko ozaveščenost, uvesti trajne dobre prakse in ukrepe ter podpreti tudi druge, obstoječe strategije.

Spreminjamo znanje in naše navade. To bomo naredili s pomočjo dobre ozaveščevalne kampanje, številnimi aktivnostmi in tudi obstoječe festivale bomo nadgradili z zelenimi vsebinami. Izdelali smo smernice za organizacijo trajnostnih prireditev, ki jih bomo vključili v nekatere občinske razpise, več ukrepov bomo izvedli tudi na področju trajnostne mobilnosti. Vzpostavili bomo tudi knjižnico stvari, ki bo delovala pod okriljem Centra ponovne uporabe. 14. februarja bomo na Titovem trgu ob 17. uri pripravili velik koncert ob otvoritvi tega posebnega leta, na njem bo nastopila Nina Pušlar. Naslednji  dan, 15. februarja bomo v domu kulture pripravili strokovno konferenco na temo upravljanja zelenih površin, ob 18. uri pa otvoritveno slovesnost, načrtujemo pa še veliko drugih aktivnosti skozi celo leto.

Skupaj, s skrbnim ravnanjem, z zavedanjem, kako pomembni so ti »zeleni« ukrepi za lokalno skupnost in za vsakega posameznika, lahko spremenimo svoje navade in poskrbimo za bolj zeleno in še bolj kakovostno življenje v naši občini.

MEJNIKI PROJEKTA

  • spodbujanje in razvijanje okoljske zavesti in vključenosti državljanov,
  • biti zeleni ambasador,
  • trajnostni rezultati in okoljske spremembe.

SPOROČILA ZA JAVNOST

GALERIJA

LOGOTIPI

category icon
Kategorija:
Zeleno
Status:
V teku
iconVrednost:
Celotnega projekta:

200.000

S strani Evropske komisije izbrani za prejemnika evropskega naziva zeleni list, za kar smo prejeli 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v 2024.

Projekti v izvajanju

EU projekt

V teku

Zeleno

Green Leaf Award (Zeleni list)

V teku

Zeleno

Misija 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest

HEAT35_Logo

EU projekt

V teku

Zeleno

HEAT35

EU projekt

V teku

Zeleno

RE-PUBLIC SPACES

Stara vas IV. faza

V teku

Razvojno

EPC Stara vas IV. faza

EU projekt

V teku

Zeleno

Izgradnja infrastrukture za krepitev trajnostnega in dostopnega turizma ob Velenjskem jezeru

EU projekt

V teku

Zeleno

UP-SCALE

V teku

Zeleno

Manj plastike, več trajnosti

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content