Velenje bo v letu 2024 obarvano zeleno

Svetnikom Mestne občine Velenje smo na zadnji seji sveta predstavili tudi Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030 in evropsko priznanje zeleni list 2024, katere nosilec je Velenje naslednje leto. Velenje je zaradi zapiranja premogovnika v prihodnosti in prestrukturiranja, ki nas čaka pred veliki izzivi. Zavedamo se, da ni prehoda iz premoga brez zelene tranzicije mesta. Mesta proizvedejo več kot 70 % CO2 emisij, zato moramo pri vseh naših aktivnostih in projektih začeti razmišljati bolj »zeleno«.

Velenje, Ljubljana in Kranj so slovenska mesta, ki so bila izbrana v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest. Omenjena Misija je program Evropske komisije, ki bo izbrana mesta spremljala in podpirala pri preobrazbi za doseganje podnebne nevtralnosti do leta 2030. Namen misije je pospešiti napredek najbolj ambicioznih evropskih mest, ki bodo navdih vsem mestom v Evropi na njihovi poti do podnebne nevtralnosti. Sodelujoča mesta bodo deležna podpore in svetovanja, prednosti pri črpanju evropskih sredstev, sodelovanja v inovacijskih aktivnostih ter pilotnih in demonstracijskih projektih, možnosti povezovanja, izmenjav dobrih praks in visoke prepoznavnosti.
Vsa tri slovenska mesta, ki so del Misije 100, se zavedajo, da preobrazba v ogljično nevtralno mesto zahteva številne spremembe, ki jih lahko uresničimo le s skupnimi močmi, zato so župani omenjenih mestnih občin podpisali Zavezo za vzpostavitev slovenskega partnerstva v okviru Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest.

Velenje se je v okviru misije skupaj z mestnima občinama Ljubljana in Kranj prijavila na program Pilotna mesta – UP-SCALE. Slovenska mesta smo v primerjavi z evropskim nivojem majhna, in zavedamo se, da bomo zgolj z medsebojnim sodelovanjem dosegli zastavljene cilje. V projekt smo vključili še dva strokovna partnerja – Institut Jožefa Stefana in podjetje Envirodual, d. o. o. Glavni cilj dvoletnega projekta UP-SCALE je testiranje inovativnih pristopov za razogljičenje mest. Celotno partnerstvo ima na voljo 1.5 milijona evra, od tega vrednost projekta za Mestno občino Velenje znaša 350 tisoč evrov. V Velenju se bomo osredotočili na zmanjševanje porabe toplotne energije v javnih in stanovanjskih objektih. V okviru projekta bomo izdelali digitalno orodje, s katerim bomo lahko izvedli simulacije učinkov ukrepov učinkovite rabe energije za posamezni objekt. V najvišji možni meri želimo informirati občane o pomenu izvedb energetskih sanacij, jih informirati tudi o prenovi daljinskega sistema in prehodu na nizkotemperaturni režim, končni cilj pa je seveda, da s številnimi skupnimi ukrepi zmanjšamo porabo toplotne energije. To bomo dosegli tudi preko nadgradnje obstoječe energetske pisarne v podnebno energetsko pisarno, kjer bomo izvajali različna svetovanja in delavnice za prebivalce našega mesta.

Oktobra lani pa smo bili v Grenoblu s strani Evropske komisije izbrani za prejemnika evropskega naziva zeleni list, za kar smo prejeli 200 tisoč evrov sredstev za izvedbo dejavnosti v 2024, ko bomo nosilec tega naziva. Cilji evropske nagrade zeleni list so trije: prepoznati mesta, ki izkazujejo dobre okoljske rezultate in zavezanost ustvarjanju zelene rasti, spodbujati mesta, da dejavno razvijajo okoljsko zavest in vključenost državljanov in Identificirati mesta, ki so sposobna delovati kot zeleni ambasadorji, in spodbuditi druga mesta, da napredujejo k boljšim trajnostnim rezultatom. Nagrada zeleni list je nagrada za dosežke in delovanje na področju varstva okolja – v preteklosti in danes: torej nagrada vseh nas, ki delamo danes in vseh, ki so bili aktivni v preteklosti.

Program za naslednje leto oblikujemo v sodelovanju z našimi javnimi zavodi, aktivnimi posamezniki, izobraževalnimi institucijami, podjetji. Želimo si, da bi naslednje leto celo mesto delovalo in živelo z mislijo na bolj zeleno prihodnost.
Zato imamo nov slogan, ki ga želimo v javnost plasirati na več različnih načinov: mi spreminjamo, mi premikamo, mi rastemo (we change, we move, we grow). Naši cilji so: dvigniti okoljsko ozaveščenost, uvesti trajne dobre prakse in ukrepe ter podpreti tudi druge, obstoječe strategije.

Spreminjamo znanje in naše navade. To bomo naredili s pomočjo dobre ozaveščevalne kampanje, številnimi aktivnostmi in tudi obstoječe festivale bomo nadgradili z zelenimi vsebinami. Izdelali smo smernice za organizacijo trajnostnih prireditev, ki jih bomo vključili v nekatere občinske razpise, več ukrepov bomo izvedli tudi na področju trajnostne mobilnosti. Vzpostavili bomo tudi knjižnico stvari, ki bo delovala pod okriljem Centra ponovne uporabe.
14. februarja bomo na Titovem trgu ob 17. uri pripravili velik koncert ob otvoritvi tega posebnega leta, na njem bo nastopila Nina Pušlar. Naslednji dan, 15. februarja bomo v domu kulture pripravili strokovno konferenco na temo upravljanja zelenih površin, ob 18. uri pa otvoritveno slovesnost, načrtujemo pa še veliko drugih aktivnosti skozi celo leto.

Skupaj, s skrbnim ravnanjem, z zavedanjem, kako pomembni so ti »zeleni« ukrepi za lokalno skupnost in za vsakega posameznika, lahko spremenimo svoje navade in poskrbimo za bolj zeleno in še bolj kakovostno življenje v naši občini.

@EU Green Capital
#EUGreenLeaf
#zeleniambasadoreurope
#euzelenilist
#EUmissions
#MissionCities

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content