Župan Peter Dermol se je srečal s predsednikom vlade

V okviru delovnega obiska v Velenju se je predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob srečal tudi z županom Mestne občine Velenje Petrom Dermolom. Na srečanju sta se pogovarjala o aktualnih temah, ki so pomembne za nadaljnji razvoj Šaleške doline – prestrukturiranje regije v skladu s pravičnim prehodom, napoved o uvozu premoga, nujna ureditev državnih cest.

Predsednik vlade, ki podpira vsa naša prizadevanja za prestrukturiranje regije v skladu s pravičnim prehodom, je mestu Velenje dal podporo pri takojšnjem začetku zelene preobrazbe. Pogovarjali so se o novih poslovnih modelih pridobivanja energije za toploto in elektriko, v katerega bi bili vključeni vsi prebivalci.

Glede uvoza premoga je predsednik povedal, da je na deponiji Premogovnika Velenje premalo premoga za zagotavljanje zanesljive oskrbe Slovenije z električno energijo. Zato je Vlada Republike Slovenije naročila Holdingu Slovenske elektrarne, da zagotovi dodaten premog z uvozom, istočasno pa naj izvedejo potrebne investicije in povečajo obseg izkopavanja domačega premoga, zato da bo uvoz premoga začasne narave. Ukrep uvoza velja do trenutka, dokler Premogovnik Velenje ne more zagotoviti zadostne lastne proizvodnje.

Župan Peter Dermol je izrazil razočaranje, da so to odločitev sprejeli brez soglasja lokalne skupnosti in predsednika seznanil s sklepom Sveta Mestne občine Velenje, ki smo ga sprejeli pred dvema letoma in s katerim smo izrazili nestrinjanje z uvozom premoga. Poudaril je, da kot župan ne more mimo tega stališča. V Mestni občini Velenje bomo zato opravili razpravo s ključnimi deležniki in sprejeli nadaljnje korake.

Ministru za infrastrukturo je še enkrat predstavil katastrofalno stanje državnih cest in izrazil pričakovanje, da bo ministrstvo pristopilo k takojšnjemu ukrepanju.

Na srečanju sta bila prisotna minister za infrastrukturo mag. Bojan Kumer in direktor občinske uprave mag. Iztok Mori.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content