Zbiralna akcija predmetov za velenjsko izposojevalnico stvari

V Mestni občini Velenje si s številnimi projekti prizadevamo za trajnost, krožno gospodarstvo in souporabo stvari med občani, gospodinjstvi in podjetji. V začetku aprila bo v Centru ponovne uporabe Velenje zaživela Izposojevalnica stvari, s katero bomo občankam in občanom ponudili souporabo predmetov, ki jih potrebujejo občasno. Tako bomo lahko želeno storitev opravili s pomočjo izposojenega orodja in stvari, hkrati pa razbremenili družinski proračun, soustvarili manj odpadkov in ravnali bolj trajnostno in odgovorno. V Centru ponovne uporabe Velenje in v Zbirnem centru Velenje (ZEOS kotiček) od 28. februarja do 22. marca poteka zbiralna akcija aparatov, orodja in predmetov za souporabo. Veseli bomo podpore in soudeležbe podjetij in občanov, ki lahko donirajo delujoče aparate in orodja v souporabo.

Za potrošništvo je značilno, da gre za stalno in dokaj hitro menjavo predmetov, ki še niso iztrošeni, a končajo na kupih odpadkov. Z izposojevalnico stvari želimo vplivati na to, da bi občani začeli razmišljati drugače in bi se navadili, da si nekatere stvari, ki jih potrebujejo le občasno, izposodijo. Skupaj lahko s takšnimi dejanji prispevamo k boljši prihodnosti. Poleg prihranka za sezonsko potrošništvo bomo z izposojevalnico stvari krepili skupinsko solidarno povezanost in razvijali nove prakse ter nadgrajevali poslanstvo, ki ga že sedaj uspešno predstavlja Center ponovne uporabe Velenje.

Na osnovi ankete o izposojevalnici, ki so jo občani izpolnjevali lani jeseni, smo oblikovali listo želenih reči za souporabo. Občani bi si najraje izposodili male gospodinjske aparate (globinski, vodni sesalnik, parni čistilec, sušilec sadja), orodja za urejanje zunanje okolice (električne škarje za obrezovanje, freza za sneg, teleskopska žaga), razno orodje (visokotlačni čistilnik, agregat za elektriko, rezalnik za keramične ploščice, akumulatorski vrtalnik), predmeti za piknike in tehnični pripomočki za zabave (mize, klopi, visoke barske mize, set za karaoke, družabne igre, ozvočenje in mešalna miza, projektor in platno, barvni reflektorji in svetlobni efekti), pripomočki za prosti čas (električno kolo, nosilec za kolo, tovorna avtoprikolica, strešni kovček, šotor), pripomočki za ustvarjanje (šivalni stroj).

Izposojevalnica stvari bo rezultat projekta “Spread the LOTs”, ki je del EIT skupnosti Novi evropski Bauhaus. Podpira ga Evropski inštitut za inovacije, ki je organ Evropske unije. Zbiralna akcija poteka v sodelovanju z družbo ZEOS, d.o.o. v okviru Life projekta “Spodbujamo e-krožno!”.

Velenje je letos nosilec naziva evropski zeleni list. Naziv nam je podelila Evropska komisija za dosežke in aktivnosti na področju varstva okolja – v preteklosti in danes. Naše projekte oblikujemo z mislijo na bolj zeleno in trajnostno prihodnost. Velenje je bilo izbrano tudi v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, ki bodo delovala kot eksperimentalna, inovacijska središča ter omogočila, da bodo do leta 2050 postala podnebno nevtralna vsa mesta v EU.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content