V Romuniji predstavili dobro prakso vključevanja občanov v razvoj mesta

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol se je včeraj na povabilo župana mesta Brasov Allena Colibana udeležil mednarodne konference Forum zelenih mest v Romuniji. Na konferenci je kot primer dobre prakse predstavil, kako v Velenju pri izvajanju različnih aktivnosti in programov za razvoj mesta aktivno vključujemo občanke in občane.

Župan je v svoji predstavitvi poudaril: »Želimo si, da bi se v Velenju vsak naš občan dobro počutil, da bi imel vse potrebne informacije in tudi, da bi mi, kot lokalna skupnost, imeli informacije o tem, kaj ljudje pričakujejo, kaj mislijo, da bi lahko naredili bolje, kje vidijo priložnosti in tudi kje pomanjkljivosti. Redna in transparentna komunikacija z občani je ena izmed naših prioritetnih nalog, zato si na vseh področjih prizadevamo, da sodelujemo z občani in jim dajemo možnost, da povedo svoje mnenje in pripombe.« Povedal je tudi, da je Velenje najlepše mesto, da je pred nami svetla prihodnost, bo pa pot zagotovo zahtevna zaradi zelene preobrazbe ter drugih sprememb, ki nas čakajo.

V Velenju je za komunikacijo z občani na voljo naš elektronski naslov info@velenje.si, spletna stran, spletni servis Sooblikujmo Velenje, sporočila za javnost, brošure, oglasna mesta ipd. Župan enkrat mesečno odgovarja na vprašanja na lokalnem radiu, aktualno dogajanje redno predstavlja tudi v oddaji Župan z vami na lokalni televiziji. Župan se redno srečuje s predsedniki krajevnih skupnosti in mestnih četrti. Organiziramo tudi redna delovna srečanja z občani, vezana na določeno tematiko (izgradnja 3. razvojne osi, uvedba podzemne zbiralnice odpadkov ipd.), sprejeme in obiske različnih skupin.

Župan je v predstavitvi izpostavil nov pristop v komunikaciji z občani, ki smo ga poimenovali generacijski forum. Na tovrstna srečanja povabimo posamezno ciljno skupino. Razpravo vodimo javno, tematsko usklajeno in transparentno. Po vsaki razpravi sprejmemo zaključke in sklepe, ki jih projektno spremljamo, vodimo in uresničujemo. Tako smo že organizirali generacijski forum s starejšimi, z mladimi, na temo izobraževanja in forum na temo poklicev, ki bodo aktualni v prihodnje. Vsi so imeli odlično udeležbo, mi pa smo marsikatere cilje, zastavljene na podlagi teh forumov, že realizirali.

S tako širokim in vsestranskim komuniciranjem preko vseh možnih kanalov želimo v lokalni skupnosti vzpostavljati najboljše možne odnose in dobro počutje vseh. To so kot dobro prakso prepoznali tudi organizatorji konference v Romuniji in nas povabili k predstavitvi.

Na konferenci je sodelovalo več kot 50 predstavnikov oblasti iz Evropske unije in več kot 50 mednarodnih govorcev iz 13 držav.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content