Urejamo parkirna mesta za vozila na električni pogon

Ob upravni stavbi Mestne občine Velenje bomo predvidoma v ponedeljek, 28. avgusta, pričeli z urejanjem šestih ločenih parkirnih mest za vozila na električni pogon s tremi polnilnicami. Ena polnilnica bo namenjena službenim vozilom občine, drugi dve pa bosta v upravljanju najemnika, ki bo tudi izposojal električna vozila. Z novo ponudbo – souporabo vozil – želimo zmanjšati število avtomobilov v mestnem središču in v ostalih delih mesta. Zaključek investicije predvidevamo konec oktobra 2023.

Uredili bomo šest parkirnih mest s tremi polnilnicami. Ena polnilnica je predvidena za napajanje do moči 120 kW in bo omogočala polnjenje dveh vozil hkrati (vsaka po 60 kW). Ta polnilna postaja bo vezana na števec Mestne občine Velenje, zato bo ločena od preostalih dveh polnilnih postaj. Preostali dve polnilni postaji bosta moči 2×22 kW in bosta vezani na lasten števec električne energije. Upravljal ju bo najemnik, ki bo električna vozila tudi izposojal.

V Velenju želimo izboljšati prometno varnost tudi z različnimi ukrepi za razbremenitev parkirnih mest. Želimo si zmanjšati število parkiranih avtomobilov zaposlenih v centru mesta, promoviramo hojo in kolesarjenje kot najbolj primerna načina za premagovanje krajših razdalj, nudimo nizke cene parkiranja v dveh garažnih hišah, omogočamo brezplačen mestni avtobusni prevoz Lokalc in brezplačno uporabo koles Bicy.

Eden izmed načinov za zmanjšanje števila avtomobilov v mestnem središču in v ostalih delih mesta je tudi souporaba vozil ali carsharing. Souporaba je uporaba avtomobila izvajalca storitve, ki nudi kratkotrajno plačljivo izposojo vozil, na način, da vozilo uporabnik prevzame in pusti na določenem mestu. S souporabo vozil (carsharing) želimo spodbuditi trajnostno mobilnost, razbremeniti promet in prispevati k čistejšemu zraku, saj so vozila, ki so namenjena souporabi vozil, običajno na električni pogon. Spremembe potovalnih navad so povezane tudi s podnebnimi cilji, h katerim smo se zavezali s sodelovanjem v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest z namenom, da zagotovimo kakovostno in prijetno bivalno okolje.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content