Manj plastike, več trajnosti

Mestna občina Velenje se je pridružila zavezi Manj plastike, več trajnosti za izločanje plastike za enkratno uporabo. Zavezali smo se, da bomo do konca leta 2022 iz svojega poslovanja izločili plastiko za enkratno uporabo. Ocenjujemo, da bomo v okviru projekta iz obtoka odstranili 25.680 plastičnih kozarcev ter preprečili njihov nastanek v prihodnjih letih.

Temelj slovenskega turizma je narava in skrb, da jo ohranimo za naše zanamce. Odpadki so del vsakdanjega življenja, s hitrim razvojem pa se njihov obseg povečuje. Ni sporna vsa plastika, pač pa plastika za enkratno uporabo. Pandemija covida-19 je še dodatno spodbudila uporabo plastike za enkratno uporabo, zato je zdaj čas, da jo postopno izločimo iz Slovenije.

Zavezali smo se, da bomo do konca leta 2022 iz svojega poslovanja izločili plastiko za enkratno uporabo, in sicer plastenke, plastične kozarce ter plastično embalažo za hrano. K izločitvi plastične embalaže za enkratno uporabo iz sob bomo spodbujali tudi nastanitvene objekte. V letu 2022 bomo v okviru projekta iz obtoka odstranili 25.680 plastičnih kozarcev ter preprečili njihov nastanek v prihodnjih letih.

Delovali bomo po načelih “Global Tourism Plastic Initiative”. Odpravili bomo vso problematično in nepotrebno plastično embalažo in predmete. Prešli bomo z modelov za enkratno uporabo na modele za večkratno uporabo. Uporabljali bomo plastično embalažo, ki jo je mogoče ponovno uporabiti, reciklirati ali kompostirati; k temu bomo spodbujali dobavitelje. Povečali bomo količine reciklirane vsebine pri plastičnih izdelkih. Vlagali bomo v povečanje stopnje recikliranja in kompostiranja plastike. Poročali bomo o napredku pri doseganju ciljev glede štirih ključnih artiklov za izločitev plastike za enkratno uporabo iz slovenskega turizma.

Sodelujmo vsi in spremenimo naše slabe razvade v dobre navade! Namesto pijače iz plastenk si privoščite Šaleški biser iz pipe ali pitnika v mestu. Namesto plastičnih kozarcev za enkratno uporabo izberite uporabo steklenih, kovinskih, keramičnih kozarcev. Namesto plastične embalaže za hrano uporabite rajši stekleno ali kakšno drugo trajnostno embalažo. Namesto plastičnih vrečk za enkratno uporabo pri nakupu sadja in zelenjave uporabimo vrečke iz blaga, jute za večkratno uporabo.

Namesto z avtom se po Velenju raje gibajmo peš, s kolesom ali se zapeljimo z Lokalcem. Omejimo ustvarjanje odpadkov z odgovornim potrošništvom – kupimo, kar potrebujemo, namesto nakupa novih stvari poskusimo popraviti ali ponovno uporabiti stare, izmenjujmo si uporabne predmete. Krepimo lokalno dobavno verigo – z nakupom in promocijo lokalnih pridelkov in izdelkov spodbujajmo lokalno gospodarstvo, zmanjšujmo ogljični odtis ter blažimo klimatske spremembe in užijmo pristno lokalno izkušnjo.

Zainteresirani lahko več informacij dobijo na povezavi Pobuda za MANJ plastike in VEČ trajnosti v turizmu | I feel Slovenia.

Zdaj je čas za izločanje plastike za enkratno uporabo iz Velenja!

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content