Župan sprejel predstavnike civilne zaščite

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je včeraj popoldan sprejel člane civilne zaščite iz leta 1991 in člane aktualne sestave civilne zaščite. Letos namreč mineva 30 let od osamosvojitve, pri kateri je imela civilna zaščita zelo pomembno vlogo. Župan se je zbranim zahvalil za vse, kar so in kar še vedno delajo za lokalno skupnost in poudaril, kako pomembna je njihova vloga, še posebej v nepredvidljivih življenjskih situacijah, kot je bil recimo sedaj koronavirus, ko je bilo potrebno hitro reagirati na številne nove situacije.

V Velenju smo bili na področju civilne zaščite že pred 30 leti zelo dobro organizirani. Občinski štab civilne zaščite je takrat sestavljalo 13 članov. Poleg poveljnika, načelnika in operativnega delavca, zadolženega za materialno oskrbo, je bilo še 10 članov, ki so bili odgovorni za posamezna področja delovanja sistema. Štabu je bila priključena še 16-članska prištabna enota. Večinoma so bili vsi člani štaba in prištabne enote prostovoljci. Profesionalni del štaba so sestavljali načelnik Igor Naraks, operativni delavec Janez Melanšek in Marta Krepel, takratni poveljnik Peter Krapež pa je civilno zaščito uspešno vodil več kot 25 let. Predsednik skupščine občine je bil takrat Pankracij Semečnik.

Danes imamo v Mestni občini Velenje za opravljanje nalog zaščite in reševanja zelo dobro organizirane enote in službo civilne zaščite. Poveljnik Civilne zaščite Bojan Škarja, ki ga nadomešča Bojan Prelovšek, je za svoje delo odgovoren županu.

Od leta 2018 imamo v Velenju tudi Spominski center 1991, kjer je na ogled stalna razstava o procesih in dogodkih, vezanih na osamosvajanje Republike Slovenije v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini, tudi s področja delovanja Civilne zaščite v tem prostoru. Želimo, da je spominski center prostor vzgoje, izobraževanja in kulture ter prostor druženja, srečevanja in povezovanja domoljubnih ljudi.

Udeleženci srečanja so se županu zahvalili za sprejem, ki se je ob številnih spominih gostov zaključil v nostalgičnem duhu.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content