Župan sklical krizni štab zaradi posledic neurij

Včeraj so se v mestni hiši sestali vodstvo Mestne občine Velenje, predstavniki Civilne zaščite Mestne občine Velenje, gasilcev, Policijske postaje Velenje, Komunalnega podjetja Velenje, koncesionarjev in komisije za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v naši občini. Krizni štab je zaradi več hudih neurjih v preteklih dneh sklical župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki se je uvodoma vsem zahvalil za trud in prizadevnost. Predlagal je, da se krizni štab sestane vsakič, ko bo to zaradi nepredvidljivih posledic vremena potrebno. Gasilci so v času od 13. julija do včeraj izvedli 578 intervencij, v katerih je sodelovalo 2.173 gasilcev s 451 vozili. Intervencija je bila največkrat potrebna zaradi razkritja streh, podrtja dreves in črpanja vode. Sprožilo se je tudi več kot 50 zemeljskih plazov in bojimo se, da se bo v teh dneh še kakšen, saj je zemlja povsod zelo prepojena z vodo. Na srečo pa ni bilo nobene hujše poškodbe ljudi in tudi voda v naši občini je pitna ter je ni potrebno prekuhavati, kot v mnogih drugih občinah. Tudi vse ceste so prevozne. Župan si je včeraj posledice neurij z ekipo ogledal tudi na terenu.

V Mestni občini Velenje se zavedamo, da so neurja in ogromne količine padavin povzročile veliko nevšečnosti pri naših občankah in občanih. Prizadevamo si, da se nujne stvari rešujejo prioritetno, žal pa hitrih rešitev za takšne vremenske razmere ni in je potrebno škodo skrbno oceniti in nato bo potrebno sprejeti tudi dolgoročnejše ukrepe, ki bodo pripomogle, da bo takšnih posledic v prihodnje čim manj.

V zadnjih dneh smo žal morali odstraniti tudi veliko dreves. Vsa drevesa je skrbno pregledala komisija za urejanje drevnine, zelenic in nasadov v sodelovanju s priznano arboristko Natašo Dolejši. Vsa padla drevesa bomo v jesenskem času nadomestili z novimi.

Sprejeta je bila odločitev, da se bo krizni štab po ocenitvi škode ponovno sestal in se posvetoval o možnostih za zmanjšanje posledic vremenskih ujm v prihodnje. Dogovorili pa smo se tudi, da bomo k pomoči pozvali prostovoljce, ki bi lahko pomagali recimo tako, da bi polnili protipoplavne vreče, ali pomagali pri čiščenju pločnikov zaradi vej oz. odstranjevali manjše posledice neurij.

Zahvaljujemo se vsem gasilcem, predstavnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki so kakorkoli pomagali v teh kriznih vremenskih razmerah. Občanke in občane pa naprošamo za strpnost in razumevanje, saj v kratkem času vseh težav žal ni mogoče rešiti, si bomo pa prizadevali, da najdemo najboljše možne rešitve.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content