Zaznamovali bomo 90. rojstni dan častnega občana dr. Matjaža Kmecla

Jutri praznuje častni občan Mestne občine Velenje dr. Matjaž Kmecl 90. rojstni dan. Njemu v poklon smo pri Vili Bianci zasadili vrtnice, ki jih je on požlahtnil, in sicer slovensko vrtnico ‘Prešeren’ in slovensko vrtnico ‘Trubar’. Jutri bomo na vse velenjske osnovne šole in na Šolski center Velenje dostavili nekaj njegovih knjig Bridkost po slovensko, saj si želimo, da bi ga poznali tudi naši učenci in dijaki. Dr. Matjaž Kmecl je slovenist, literarni zgodovinar in teoretik, pisatelj, kulturni zgodovinar, politik, med drugim tudi prejemnik mednarodne Pretnarjeve nagrade in nepoklicni žlahtnitelj vrtnic v Sloveniji. Vse svoje življenje je bil zagovornik velenjskih prizadevanj v slovenski kulturi, zaradi česar je bil leta 1997 razglašen tudi za častnega občana Mestne občine Velenje. V Knjižnici Velenje bodo septembra pripravili pregledno razstavo njegovega ustvarjalnega življenja.

Dr. Matjaž Kmecl, rojen 23. februarja 1934, je literarni zgodovinar, slovenist, politik, esejist in pisatelj. Eno njegovih najodmevnejših del je pregled slovenske književnosti Tisoč let slovenske literature. Na področju leposlovja se je najbolj uveljavil kot dramatik. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj: nagradi Kidričevega sklada 1976 in 1983, Župančičeva nagrada (s sodelavci, 1979), nagrada vstaje slov. naroda (1979), red dela s srebrnim vencem (1982), red republike s srebrnim vencem (1986), plaketa Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, zlati častni znak svobode Republike Slovenije (1996), častni občan Mestne občine Velenje (1997), Pretnarjeva nagrada, naziv ambasador slovenske literature (2009) in častni občan Mestne občine Ljubljana (2012).

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content