Začasna prometna ureditev Rudarske ceste med 4. in 17. majem

Mestna občina Velenje skupaj s partnerji namerava v naslednjih letih prenoviti Rudarsko cesto, zato bomo pilotno preizkusili začasno prometno ureditev med 4. in 17. majem. Na ta način bomo preverili, kaj se ob spremenjeni prometni ureditvi zgodi s prostorom in prometom. V tem času bomo izmerili učinke in vplive predlagane ureditve, na podlagi česa bomo novo ureditev še izboljšali. Rudarska cesta bo v tem obdobju bolj varna, manj hrupna in obremenjena z avtomobili ter bolj zelena, privlačna in prijetna za vse udeležence v prometu, obiskovalce in stanovalce. Že sedaj vabimo občane, da začasno prometno ureditev preizkusijo in podajo svoje mnenje in predloge za izboljšavo.

V dveh tednih, med 4. in 17. majem, bomo preizkusili dve prometni ureditvi in v tem času spremljali učinke in vplive na prostor in promet na Rudarski cesti ter v širšem prostoru v Velenju. Organizirali bomo sprehode, delavnice, javno razpravo in druge aktivnosti. V času trajanja začasne prometne ureditve bo na Rudarski cesti stojnica, kjer bomo sprejemali predloge in mnenja, odprta bo spletna anketa, pobude pa bomo sprejemali tudi na e-naslovu rudarska@velenje.si. Posebno pozornost bomo namenjali posameznim ciljnim skupinam, ki Rudarsko cesto pogosteje uporabljajo – mladim in starejšim, pešcem in kolesarjem ter stanovalcem, zaposlenim in obiskovalcem na Rudarski cesti, ki tam vsakodnevno parkirajo.

Rudarska cesta je pomembna mestna ulica v Velenju, tako zaradi njene lokacije v mestnem središču, pestrosti dejavnosti ob njej, kot tudi imena, ki govori o značaju in tradiciji Velenja. Prav zaradi tega jo želimo preurediti, da bo še boljša, lepša, dostopnejša. Trenutno je na njej veliko motornega prometa, površine za pešce in kolesarje niso najbolje urejene, manjkajo zelene površine in urbana oprema. Mestna občina Velenje zato namerava pristopiti k celostni prenovi Rudarske ceste v prihodnjih letih. Pred pričetkom prenove želimo preizkusiti predlog ureditve, in sicer kako bo vplivala na pešce in kolesarje, stanovalce in obiskovalce.

Mestna občina Velenje je leta 2017 sprejela celostno prometno strategijo. Zavezali smo se, da bomo začeli spreminjati potovalne navade. V korist posameznikom, družbi in okolju bomo namesto avtomobila večkrat izbrali hojo, kolesarjenje in javni promet. Vabimo vas, da ponovno izberemo mesto po meri ljudi – prijazno in dostopno pešcem in kolesarjem ter večkrat pustimo avtomobil doma. Vabljeni, da se nam pridružite na drugačni Rudarski cesti in z nami sooblikujte njeno novo podobo.

Projekt začasne ureditve Rudarske ceste pripravlja Mestna občina Velenje, Mladinski center Velenje, lokalna skupina krajinskih arhitektov KA_VE in IPoP − Inštitut za politike prostora. Je del kampanje Odprte ulice in projekta Life LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/0000072), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content