Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Tematska kolesarska pot Paški Kozjak

Paški Kozjak je stisnjen v dve slemeni kakor dve gubi, porasel z bogatimi gozdovi in prekrit s travnatimi planotami. Glavno sleme se strmo dviga nad sotesko Pake v Špik. V svojih razpotjih radovednemu kolesarju ali popotniku odkriva domače, etnološke bisere nekdanjih časov in bogastvo živalskega in rastlinskega sveta.

Glavni vrhovi Paškega Kozjaka, dobrih 10 km dolgega, ozkega in zelo strmega apnenčastega pogorja, so znano razgledišče Špik – 1109 m, najvišji vrh Basališče – 1272 m in najvišji vrh Dobrne Štrukljev vrh 1227 m. Z vrha Špika je čudovit razgled na Mozirske planine, Raduho, Peco, Uršljo goro in Savinjske Alpe. Malo pod Špikom se nahajata najvišje ležeča farna cerkev v Šaleški dolini, cerkev sv. Jošta iz leta 1884 (1063 m) ter dom na Paškem Kozjaku, ki ga upravlja PD Velenje. Na tem območju poteka tromeja med občinami Dobrna, Mislinja in Velenje. Na območju Paškega Kozjaka se skriva veliko spomenikov kulturne dediščine, od katerih velja omeniti grob Ludvika Blagotinška in spominsko znamenje preboju XIV. Divizije. Med najvidnejše spomenike ljudske arhitekture območja Paški Kozjak se uvrščajo sušilnice za lan, s šiklom (skodlami) krite strehe, štepihi na domačih dvoriščih, podkovnice, ovčjaki, kašte in marofi.

Območje Paškega Kozjaka je bogato z naravno dediščino, do katere se moramo obnašati spoštljivo. Gozdovi Paškega Kozjaka nudijo življenjski prostor mnogim živalskim vrstam, med katerimi so na tematski poti izpostavljeni gams, hermelin in lesna sova. Kot botanični naravni vrednoti velja omeniti mogočno lipo in trilistno valdštajnijo.

Kolesarska pot je srednje težka in primerna za vsakogar. Za pot je potrebno gorsko kolo, kajti skoraj polovica poti je makadamske. Vzpon na Paški Kozjak je dolg in srednje težak z dolgimi spusti za entuziaste z gorskimi kolesi. Dolžina vseh kolesarskih poti je okvirno 33 km.


Projekt "Tematska kolesarka pot Paški Kozjak" je nastal s finančno pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje (program LEADER, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje. S projektom je MO Velenje zagotovila ustrezno kolesarsko pot, ki zagotavlja varno in boljšo povezavo med občinami in mesti, s čimer želimo približati Velenje ostalim kolesarsko razvitim območjem. V sklopu projekta Tematska kolesarska pot Paški Kozjak se je realizirala formalna ureditev oz. označitev kolesarke poti za namene orientacije kolesarjev in zagotavljanja boljše varnosti, obenem pa se z namestitvijo 9 tematskih tabel promovira naravne in kulturne znamenitosti območja ob poti ter prispeva k boljšemu poznavanju območja in okolice.