Za izvajanje javne gasilske službe letos namenjamo 1,7 milijona evrov

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je skupaj z namestnico predsednika Gasilske zveze Šaleške doline Renato Rupreht in predsedniki gasilskih društev podpisal pogodbe o javni gasilski službi za redno delovanje sedmih prostovoljnih gasilskih društev in gasilske zveze. Župan se je gasilcem zahvalil za odlično delo, tvorno sodelovanje in neomajno predanost, ki so jo gasilci ponovno pokazali ob lanskih vremenskih ujmah.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je na srečanju z gasilci izpostavil, da smo se tudi na področju zaščite in reševanja soočali z različnimi izzivi, ki smo jih uspešno premagali z odločnimi aktivnostmi in ukrepi. Z ustanovitvijo poklicne enote smo naredili pomembne korake v pravo smer. Načrtujemo tudi Center za zaščito in reševanje, s katerim želimo dodatno povezati različne organizacije ter zagotoviti še učinkovitejše delovanje v primeru nesreč in izrednih razmer.

Mestna občina Velenje bo v skladu z veljavnim proračunom letos za izvajanje javne gasilske službe namenila 1.698.100 evrov. Smo v procesu zamenjav gasilskih vozil s cisterno. Letos je prvo vozilo že prevzelo PGD Pesje, drugo bomo predvidoma novembra predali PGD Škale. Prav tako bo novo vozilo prevzel javni zavod Poklicna gasilska enota (PGE), ki bo vozilo kupil z lastnimi in donacijskimi sredstvi.

Pripravljamo javni razpis za izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo Centra za zaščito in reševanje. V novem objektu bo svoje prostore dobil javni gasilski zavod PGE ter ostale sile in društva sistema zaščite in reševanja. Ob tem bomo tudi kadrovsko okrepili zavod ter kupili potrebno novo opremo in vozila. Veliko pozornosti bomo namenili tudi prostovoljnemu delu javne službe, saj brez tega pomembnega segmenta sistem ne deluje. To se je pokazalo leta 2022 ob požaru na Krasu, pa tudi lani ob neurjih in poplavah.

Lani so naši gasilci opravili več kot 1.750 intervencij, kjer je sodelovalo več kot 6.500 gasilk in gasilcev, tudi zunaj meja naše občine.

Tudi v prihodnje bomo zagotavljali finančna sredstva za delovanje gasilcev in nudili podporo v različnih oblikah, da bodo imeli čim boljše pogoje za opravljanje izjemnega poslanstva.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content