Z VELEzmanjšarijo za manjšo potrošnjo in bogatejšo skupnost

V sredo, 6. decembra, vas med 11. in 18. uro vabimo v preddverje SAŠA inkubatorja (Podjetniški center Standard, Šaleška cesta 2a) na dogodek VELEzmanjšarija, kjer vam bomo predstavili možnosti za osvežitev predmetov, stvari, ki so lahko z manjšimi dopolnitvami ponovno zelo uporabne za druge, bolj aktualne namene.

Ob 12. uri pripravljamo tudi trajnostno modno revijo z dijaki Šolskega centra Velenje in okroglo mizo na temo trajnostne, odgovorne potrošnje ter trajnosti v Velenju. Z manjšimi in premišljenimi dejanji lahko vplivamo na zmanjšanje količine odpadkov, privarčujemo in ponudimo izdelkom novo priložnost z novo uporabno vrednostjo ter tako vsaj malo omilimo posledice nespametne potrošnje in preprečimo nastajanje odpadkov. December je mesec pretirane nakupovalne mrzlice, ki dodatno bremeni okolje in družinski proračun, zato vabljeni, da (ponovno) skupaj razmislimo o nakupovalnih navadah.

V sredo, 6. decembra, bomo v SAŠA inkubatorju pripravili razstavo trajnostnih daril (ptičja krmilnica, domači izdelki iz tekstila ipd.). Sprehodili pa se boste lahko po različnih delavnicah, kjer se boste lahko preizkusili v trajnostnem aranžiranju daril, izdelavi novega izdelka iz odpadnih vrečk kot primer t. i. upcyclinga. Pripravili bomo tudi izmenjevalnico otroških igrač in oblačil. V šiviljskem kotičku se boste lahko naučili, kako doma opraviti manjše šiviljske popravke in kako oblačila inovativno nadgraditi z modnimi detajli. Strokovnjaki pa bodo opravljali tudi diagnostiko in popravila elektronske opreme. Center ponovne uporabe Velenje bo pripravil svojo ponudbo izdelkov, na ogled bo tudi razstavni kotiček ŠIK Butik in kotiček ZEOS. Dogodek je namenjen vsem občanom, ki cenijo izdelke iz ponovne uporabe, iz recikliranih materialov, in za vse, ki živijo trajnostno in odgovorno, s čim manjšo količino odpadkov in pridihom zelene inovativnosti.

V prihodnjem letu bomo v Centru ponovne uporabe Velenje vzpostavili Izmenjevalnico stvari za kratkotrajno izposojo različnih pripomočkov, ki jih potrebujemo zgolj občasno. Z izposojo stvari, predmetov in orodja bomo zmanjšali količino odpadkov, zmanjšali svoj ogljični odtis, varovali naravo, zdravje, prihranili denar in spodbujali zelena delovna mesta. Projekt pripravljamo v sodelovanju s SAŠA inkubatorjem, Centrom ponovne uporabe Velenje, Knjižnico reči in družbo ZEOS.

Velenjska izposojevalnica bo rezultat projekta Spread the LOTS, ki je del EIT skupnosti Novi evropski Bauhaus. Podpira ga Evropski inštitut za inovacije, ki je organ Evropske unije. Promocijske aktivnosti sofinancira Life projekt Spodbujamo e-krožno.

Mestna občina Velenje je vključena v Misijo 100 podnebno nevtralnih mest, je ambasador Zeleni list 2024 in nosilec znaka Slovenia Green Destination GOLD, zato pri razvoju turističnih produktov sledi smernicam teh nazivov, saj zagotavljajo zelen, okolju in naravi prijazen, odgovoren ter trajnosten razvoj.

Prijazen pozdrav!

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content