Z različnimi aktivnostmi bomo zaznamovali dan za spremembe

V Velenju bomo tudi letos v soboto, 6. aprila 2024, zaznamovali že 14. dan za spremembe (ZA)čutimo dobro. Mladinski svet Velenje, Mladinski center Velenje in Mestna občina Velenje, pod častnim pokroviteljstvom župana Mestne občine Velenje Petra Dermola, bomo 6. aprila objavili javni natečaj, preko katerega bo komisija na podlagi prijav izbrala naj prostovoljko/prostovoljca in naj prostovoljsko organizacijo leta 2023 v Mestni občini Velenje. V Velenju v mesecu aprilu potekajo številne čistilne akcije po mestnih četrteh, krajevnih skupnostih ter drugih izpostavljenih območjih.

Mladinski center Velenje je ob dnevu za spremembe v okviru projekta Katalizatorji mladinskih sprememb izvedel posaditev različnih rastlin pred Klubom eMCe plac. Društvo Hiša, ki delujejo na področju namestitvene podpore in pomoči pri ohranjanju dostojnega življenja ranljivih skupin prebivalstva ob dnevu za spremembe med 10. in 13. uro pripravilo pester program.

Prav tako bo v soboto, 6. aprila, v Velenju od 9. do 11. ure potekala vseslovenska prostovoljska akcija sajenja dreves Pomladimo gozdove 2024, v sklopu katere bomo posadili 750 novih dreves. Vabljeni, da se nam pridružite.

Javni natečaj za izbor naj prostovoljcev bo ob dnevu za spremembe, 6. aprila, objavljen na spletni strani Mladinskega centra Velenje: www.mc-velenje.si in občinski spletni strani www.velenje.si (za občane/javne objave in razpisi). Naj prostovoljka/prostovoljec bo prejel za nagrado darilni bon v višini 300 evrov, naj prostovoljska organizacija pa darilni bon v višini 1.000 evrov. Naj prostovoljce bomo razglasili na dogodku, ki ga bomo pripravili v ta namen.

Vsako leto številni prostovoljci, po katerih je naša občina poznana, sodelujejo v čistilnih akcijah. Čistilne akcije bodo potekale od 6. aprila, ko zaznamujemo dan za spremembe, pa vse do 22. aprila, ko je svetovni dan Zemlje. K sodelovanju vabimo vse občanke in občane, da se pridružijo akciji na območju, kjer imajo dom ali preživljajo prosti čas. Sodelovanje je prostovoljno, vsi udeleženci prejmejo zaščitne rokavice in vrečke za odpadke. Razpored je objavljen v priloženi tabeli. Zbirno mesto je pred sedeži vseh krajevnih skupnosti, mestnih četrti oz. kot je navedeno v tabeli. Zbrani odpadki se odlagajo v kesone na lokaciji zbirnega mesta in bodo kasneje odpeljani v Zbirni center Velenje ob Škalskem jezeru. Člani lovskih družin, gasilskih društev, športne organizacije, taborniki in druge zainteresirane organizacije ali podjetja naj se čistilni akciji pridružijo na območju, kjer delujejo oz. imajo sedež, prostore. Zaposleni na Mestni občini Velenje, javnih zavodih in Komunalnem podjetju Velenje bodo čistili mestne vpadnice v petek, 19. aprila, dopoldan. Zbirno mesto je ob 8. uri na parkirišču za občino. Pridružili se jim bodo tudi udarniki in drugi prostovoljci. Spomladansko čiščenje bomo zaključili s čistilno akcijo na Velenjski plaži, ki bo potekala v ponedeljek, 22. aprila, ob pomoči članov iz Kluba vodnih športov Velenje, Zavoda za turizem Šaleške doline in ob pomoči potapljačev iz Društva za podvodne dejavnosti Velenje.

Slogan letošnjega svetovnega dne Zemlje je Planet vs. Plastics. Mestna občina Velenje, kot nosilka naziva Zeleni list 2024 in članica Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest stopa po poti trajnostnega razvoja za zeleno prihodnost Velenja. V Velenju odpiramo srca zelenim navadam in spodbujamo k opuščanju rabe plastike.

Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe je nastala z namenom spodbujanja ljudi, da aktivno pristopijo k odzivanju na potrebe svoje skupnosti. Tako Slovenska filantropija že vse od leta 2010 v začetku pomladi vabi ljudi, da stopijo iz ustaljenih smernic in tako na ta dan v različnih krajih po Sloveniji potekajo številne prostovoljske akcije v sodelovanju s prostovoljskimi organizacijami in občinami. Pridružil se jim je lahko vsak, ki je želel v družbo in okolje vnesti pozitivne spremembe.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content