V Velenju vedno več ljudi kolesari

Na Mestni občini Velenje si z različnimi aktivnostmi prizadevamo, da bi občanke in občane spodbudili k večji uporabi koles za premagovanje razdalj po mestu namesto uporabe avtomobilov. Tako smo razvili slogan »Moje mesto Velenje. Moja izbira.«, uredili sklenjeno omrežje kolesarskih povezav in parkirišč, večkrat organizirali akcijo Velenje na koleščkih, s katero sodelujoči spoznavajo mestne kolesarske povezave, izvajamo pa tudi različne druge aktivnosti. V prihodnjih dneh bomo predstavniki občinske uprave skupaj s predstavniki socialno šibkih skupin ponovno prevozili mestne kolesarske povezave in ocenili, če so bile odpravljene vse nepravilnosti, ki smo jih zabeležili na lanskoletnem pregledu kolesarskih povezav in po potrebi evidentirali nove. Na podlagi števcev, ki smo jih postavili oktobra lani, ocenjujemo, da smo pri spodbujanju kolesarjenja uspešni, saj se je število kolesarjev na vseh petih lokacijah, kjer so števci postavljeni, povečalo. Letos smo jih našteli že 176.783.

V Velenju imamo 5 kolesarskih števcev, ki so postavljeni pri OŠ Livada, na poti na Gorico, na Vodnikovi cesti pri pumptracku, na Cesti Simona Blatnika in pri podjetju Gorenje Hisense. Največ kolesarjev se po podatkih števcev pelje po Vodnikovi cesti, v zadnjem tromesečju se jih je tam peljalo kar 24.439. V povprečju pa beležimo 131 kolesarjev dnevno. Skupno smo letos na števcih zabeležili že 176.783 kolesarjev.

Za uspešne promocijske aktivnosti vezane na kolesarske povezave je bila Mestna občina Velenje na razpisu URBACTa Mesta >> mestom prepoznana kot dobra praksa s področja trajnostnega urbanega razvoja. Pod svojo utemeljitev izbora so zapisali: »Enotno komuniciranje in grafična podoba Moje mesto. Moja izbira. olajša uporabo javne infrastrukture in mobilnostnih storitev. Podpora novo nastale infrastrukture s komunikacijsko kampanjo spodbuja prebivalce, da jo preizkusijo in ozavešča o pozitivnih učinkih uporabe trajnostnih oblik mobilnosti. Pohvalno je tudi izboljševanje starih kolesarskih tras.«

V lanskem letu smo uredili skoraj 21 km kolesarskih povezav, nekaj parkirišč za kolesa, postavili smo nekaj označevanih tabel s promocijskimi vsebinami, izdali več promocijskih zgibank z zemljevidi, razširili sistem izposoje koles Bicy, aktivno pa sodelujemo tudi pri vseh postopkih za ureditev državnih kolesarskih povezav iz Velenja proti Mislinji in proti Dobrni.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content