V Velenju neprevoznih 9 cest, plazovi ogrožajo stanovanjske hiše

Zaradi posledic obilnega deževja v Velenju ni prevoznih 9 cest, 9 cest je pogojno prevoznih. Še vedno sta ogrožena stanovanjska objekta pod Velenjskim gradom, plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo v Lazah. Oskrba s pitno vodo je lahko motena na območjih Podgorja, Podkraja pri Velenju in dela Vinske Gore. Med 3. do 6. avgustom je 234 velenjskih gasilcev sodelovalo pri 104 intervencijah.

Ceste Janškovo selo, Sopota–Plešivec, Megalec–Pik–Graška Gora, Rdečnik–Špeh, Pirnat–Sp. Arnače, Vas–Golak, odcep Trbul, Juvan–Juvanov vrh in odcep Tone–Pusti Potok so zaprte.

Pogojno so prevozne ceste Velunja–Velenje–Slovenj Gradec, odcep Mlačnik–Postrpinjek, odcep Sv. Jakob, Laze–Arnače, Pritoka–Zg. Arnače, Rovlen–Koniški vrh, Odcep Lipnikar, Plešivec–Potočnik in odcep Škalske Cirkovce–Završe.

Plaz še vedno ogroža stanovanjska objekta pod Velenjskim gradom, ki so ju stanovalci že zapustili. Do nadaljnjega je zaprta tudi gozdna pot iz Starega Velenja do Velenjskega gradu. Plaz ogroža tudi stanovanjsko hišo v Lazah. Če bo potrebno, bomo stanovalcem pomagali pri selitvi. Zaradi nadaljevanja širjenja plazu smo zaprli lokalno cesto odcep Trbul (pri Ožirju). Stanovalce Zgornjega Šaleka, ki so vezani na to cesto, pozivamo, da avte preventivno umaknejo nižje od plazu.

Ker so geologi zasedeni z izrednimi primeri v Savinjski dolini, pozivamo občane, da jih kličejo le v nujnih primerih. Zaradi ogromne škode na širšem območju Slovenije je trenutno prioritetna sanacija nujne infrastrukture in objektov.

Oskrba s pitno vodo je lahko motena na območjih Podgorja, Podkraja pri Velenju in dela Vinske Gore, ki se oskrbuje iz vodohrana Vinska Gora 2. Priporočamo, da vodo uporabljate varčno. Toplovod nemoteno deluje.

Državna kolesarska povezava v gradnji proti Mislinji je poškodovana. Občane pozivamo, da se po njej ne vozijo in hodijo, saj je to izjemno nevarno.

Trenutno na območju celotne Mestne občine Velenje še vedno potekajo akcije reševanja premoženja ter zagotavljanja dostopnosti. Celotnih razsežnosti naravne nesreče še ne poznamo, tako da tudi ne vemo, kdaj in kako bomo lahko pristopili k sanaciji vseh v neurju poškodovanih lokacij.

234 velenjskih gasilcev je med 3. in 6. avgustom sodelovalo pri 104 intervencijah. Največkrat so črpali vodo, pokrivali plazove, zapirali ceste itd. Gasilci PGD Velenje in Bevče ter PIGD Premogovnik so že priskočili na pomoč prebivalcem Savinjske doline. Gasilci PGD Škale so gasilcem iz Mozirja pomagali s prevažanjem pitne vode.

V Zbirni center Velenje ob Škalskem jezeru lahko pripeljete večje kosovne odpadke (delovni čas: ponedeljek–petek: 8.00–18.00, sobota: 8.00–12.00). Vstop je možen z osebnim dokumentom in položnico PUP-Saubermacher.

Skupina sodelavcev občinske uprave MOV se je danes odpravila v sosednjo Občino Šmartno ob Paki, ki je izrazila potrebo po pomoči. V Občino Luče smo že poslali 15 agregatov in vodo. Če bo potrebna pomoč tudi drugje, se bomo pozivu takoj odzvali. Ko bomo dobili konkretne informacije, kaj sosednje občine najbolj potrebujejo, vas bomo o tem tudi obvestili.

Hvala vsem, ki pomagate pomoči potrebnim in ste pripravljeni pomagati tudi v prihodnje!

Velenje pomaga!

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content