V ponedeljek slavnostno odpiramo Park državnosti

Park državnosti, ki je zunanji del Spominskega centra 1991, predstavlja osrednji pomnik vojne za Slovenijo, posvečen trem velikim korakom, ki so v 20. stoletju tlakovali pot Slovencev do lastne države. Slavnostno odprtje parka bo na predvečer dneva suverenosti v ponedeljek, 24. oktobra 2022, ob 16. uri. Goste bosta pozdravila Andreja Katič v imenu Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič, osrednji govornik bo župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Ob slovesnem postroju garde Slovenske vojske in praporščakov veteranskih ter domoljubnih organizacij bodo govorniki in predsedniki organizacij položili venec. V kulturnem programu bodo nastopili Pihalni orkester Premogovnika Velenje, trobilni kvintet Policijskega orkestra in pevski zbor Osnovne šole Gustava Šiliha. Deklamacije bo izvedla članica Gledališča Velenje Irena Zalar.

Park državnosti in Spominski center 1991 sta nastajala več let in sta rezultat tesnega sodelovanja domala vseh veteranskih in domoljubnih organizacij iz Šaleške in Zgornje Savinjske doline, Mestne občine Velenje, Muzeja Velenje, Vojaškega muzeja Slovenske vojske, Muzeja slovenske policije, drugih institucij in organizacij ter številnih posameznikov, ki so se aktivno vključili v zbiranje in pripravo gradiva ter tako pomembno prispevali k njuni končni podobi. Vsebinsko in simbolno Park državnosti poudarja 20. stoletje in tri pomembne prelomnice na poti slovenskega naroda od etnične skupnosti do nacije. Park je bil vseskozi načrtovan vzporedno s Spominskim centrom 1991 kot njegov zunanji del. Po njegovem dokončanju bosta tako skupaj tvorila krajinsko in vsebinsko zaokroženo celoto in naj bi vsem obiskovalcem, predvsem pa mladim, približevala tudi domoljubne vrednote ter spodbujala spoštovanje in ljubezen do slovenskega naroda, kulture in države.

Vsebino parka in program slovesnosti smo pripravili v sodelovanju z Muzejem Velenje in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Velenje, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, Policijskega veteranskega društva Sever – odbor Velenje, Območnega združenja slovenskih častnikov Velenje, Šaleškega društva »general Maister« in Društva brigadirjev Velenje.

Prireditev bomo pripravili v šotoru na zelenici ob Spominskem centru 1991 (Kopališka ulica 3, Velenje).
Obiskovalce prosimo, da parkirajo v garažni hiši pri Avtobusni postaji Velenje.

Vstop bo prost, prijazno vabljeni!

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content