V poletnih dneh možnost za povišane koncentracije ozona v zraku

Povišane koncentracije ozona v zraku, ki jih lahko pričakujemo v poletnih dneh ob močnem sončnem sevanju, nastajajo v spodnjih plasteh ozračja zaradi onesnaževal v zraku. Škodljive so za živali in rastline ter negativno vplivajo na zdravje ljudi. Najpomembnejša dejavnika negativnega vpliva na zdravje sta raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti.

V poletnih dneh ob močnem sončnem sevanju lahko pričakujemo povišane koncentracije ozona v zraku. Povišane koncentracije ozona v spodnjih plasteh ozračja nastajajo zaradi onesnaževal v zraku, ki so posledica človekovih dejavnosti (predvsem prometa in industrije) in so škodljive za živali in rastline ter negativno vplivajo na zdravje ljudi. Najpomembnejša dejavnika glede vpliva na zdravje sta raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti.

Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih povzroči negativne učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so bronhitis, srčne bolezni, astma… Zaradi možnosti zaščite v primerih visokih koncentracij ozona v zraku podajamo nekaj splošnih nasvetov: koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj; v poletnem času prezračite svoje domove v jutranjih urah in dopoldanskem času, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat; izogibajte se naporom na prostem, kadar so koncentracije visoke; zunanje aktivnosti in dela izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Ažurne informacije o izmerjenih vrednostih ozona v zraku na merilnih postajah Velenje, Zavodnje in na mobilni postaji v Šoštanju so na razpolago na spletni strani http://okolje.velenje.si.

Visoke koncentracije ozona v zraku se pojavljajo v vročih poletnih dneh z močnim sončnim sevanjem v opoldanskem in popoldanskem času ob jasnem vremenu. Za občutljivejše skupine ljudi (otroci, bolniki z boleznimi dihal in krvnega obtoka) je priporočljivo, da v takšnih dneh ostajajo v zaprtih prostorih. Ob zmernem do močnem severnem ali vzhodnem vetru so koncentracije nižje.

K zniževanju nevarnosti prekomernih koncentracij ozona v zraku lahko pripomoremo vsi! Vozila na motorni pogon so pomemben vir onesnaževanja zraka s predhodniki ozona. Z manjšo uporabo vozil na motorni pogon tako vsak posameznik prispeva k manjši onesnaženosti zraka.

Zato pozivamo, da v toplih in jasnih poletnih dneh uporabljate kot prevozno sredstvo po vašem kraju in okolici kolo. V Velenju nudimo tudi brezplačno uporabo mestnega potniškega prometa Lokalc in brezplačno izposojo koles Bicy.

V primerih, da bodo na merilnih mestih vrednosti dosegle opozorilno vrednost 180 mikro-g O3/m3 zraka, imamo skladno z Odlokom o informacijskem sistemu za področje zraka na območju Mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki pripravljena navodila za ravnanje prebivalstva, o katerih bomo po potrebi obveščali.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content