V 102. letu starosti je umrl znan slovenski arhitekt Stanko Kristl – ste vedeli, da imamo v Velenju 3 bloke zgrajene po njegovih načrtih?

V 102. letu starosti je umrl znan slovenski arhitekt Stanko Kristl – ste vedeli, da imamo v Velenju 3 bloke zgrajene po njegovih načrtih?

Kristlov bogat opus zajema več kot 60 urbanističnih in arhitekturnih realizacij, med katerimi so javno avtorsko in spomeniško zaščiteni ter nagrajeni z državnimi nagradami in priznanji: stanovanjski blok Prule na Prijateljevi ulici v Ljubljani, atrijske hiše na Borsetovi ulici v Ljubljani, osnovna šola dr. Franceta Prešerna v Kranju, vrtec Mladi rod na Črtomirovi ulici v Ljubljani in DTS objekti UKC v Ljubljani.

Leta 1964 je prejel tudi nagrado Prešernovega sklada za trgovsko stanovanjski blok na Šaleški cesti v Velenju.

Kristlov trgovsko-stanovanjski blok v Velenju predstavlja enega najbolj zglednih primerov tako imenovane ljubljanske šole za arhitekturo. Tlorisi stanovanj so skrbno premišljeni in ekonomični ter omogočajo različne preureditve stanovanj. Arhitekt je pri večjih stanovanjih uporabil dve ločeni, včasih nepovezani predsobi, ki omogočata dosledno ločitev dnevnih in nočnih prostorov. Tudi rešitve drugih prostorov v bloku so preproste, vendar inovativne. Fasade so različno obdelane. Na glavni fasadi so dolgi navpični pasovi oken s steklenimi parapeti, na dvoriščni strani pa so polne ploskve ob stopniščih perforirane z različno velikimi okni in tudi opečno mrežo, tako da hiša deluje kot sestavljenka grafičnih ploskev. Kuhinjska okna so izmaknjena v obliki sodobnih erkerjev, ki dodatno popestrijo fasado in se obračajo proti zahodu. Kot je značilno za Ravnikarjevo arhitekturo, gre tudi tu za nenavadno sožitje sodobne in klasične arhitekture.

V Velenju sta še sva bloka, ki sta bila zgrajena po istem načrtu, vendar nista tako prepoznavna in nimata opečne obloge, ampak sta ometana – blok, kjer je bil nekoč sedež trgovskega podjetja ERA in blok na Tomšičevi cesti, kjer je danes trgovina Sanolabor.

Družini izrekamo iskreno in globoko sožalje.

📷 Stane Jeršič

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content