Ustvari cvet, en češnjev cvet

Medobčinska zveza prijateljev mladine (MZPM) Velenje je objavila ustvarjalni natečaj, s katerim bodo v Kajuhovem letu počastili spomin na pesnika, ki je simbol slovenskega upora in pokončne volje do življenja, rojaka Karla Destovnika, s partizanskim imenom Kajuh. Kljub temu, da je dočakal le 21 pomladi, je za seboj pustil bogato ustvarjalno dediščino. Na MZPM Velenje že 55 let njegovo ime in spomin ohranjajo tudi s Kajuhovo bralno značko, ki je zaznamovala otroštvo in mladost številnih Šalečanov.

Februarja 1967, pred točno 55 leti, so namreč takratni osnovnošolci v Šaleški dolini pod okriljem MZPM Velenje prvič osvajali Kajuhovo bralno značko. Po njem so jo poimenovali tudi zato, ker je bil in je simbol pokončne volje do življenja, navdih. Kajuhova bralna značka je neizbrisno zaznamovala mladost številnih generacij osnovnošolcev iz Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, na zvezi pa so ponosni, ker mladi še vedno radi berejo. V lanskem šolskem letu, ko je pouk kar nekaj mesecev potekal na daljavo, je Kajuhovo bralno značko usvojilo 3097 osnovnošolcev iz Šaleške doline, 133 devetošolcev pa je dobilo naziv Zlati bralec/bralka, saj so Kajuhovo bralno značko usvojili vsako leto devetletke. To je dokaz več, da mladi še vedno radi berejo, saj število dobitnikov Kajuhove bralne značke kljub epidemiji ni upadlo.

Ker na MZPM Velenje vedo, da mladi radi tudi ustvarjajo – nenazadnje jih k temu spodbujajo tudi z natečajem Evropa v Šoli, 48 let dolgo ustvarjanjem v Mali Napotnikovi kiparski koloniji ter v številnih drugih projektih – so se odločili, da ob 100-letnici Kajuhovega rojstva pripravijo ustvarjalni natečaj.

Izmed okoli sto petdeset nežnih in odločnih pesmi, ki izžarevajo čas, v katerem jih je Kajuh ustvaril, so za navdih izbrali eno njegovih najlepših pesmi – Samo en cvet, en češnjev cvet. Likovno – ustvarjalni natečaj je namenjen otrokom in mladostnikom, a pri tem ne omejujejo starosti sodelujočih. Veseli bodo, če se bodo ustvarjanju pridružili tudi mladi po srcu.

Vabijo vas, da se poigrate s češnjevimi cvetovi; majhnimi, velikimi, papirnatimi, odtisnjenimi, izrezanimi, narisanimi, kvačkanimi, polstenimi … Na čimbolj kreativen in zanimiv način ustvarite češnjev cvet, cvetočo vejo ali češnjevo drevo in sodelujte v natečaju.

Vaše izdelke pošljite ali prinesite v Vilo Rožle do 15. julija 2022. Na zvezi bodo pripravili spletno razstavo in izbrali najizvirnejša dela, ki jih bodo nagradili. Dela bodo septembra razstavili tudi v Vili Rožle, kjer je sedež MZPM Velenje.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content