Umrl je Ciril Cesar, častni občan Mestne občine Velenje

V nedeljo je umrl akademski kipar in eden od začetnikov slovenskega industrijskega oblikovanja Ciril Cesar. S svojim delovanjem je Cesar močno zaznamoval Velenje in tudi širše okolje. Leta 2020 je Ciril Cesar postal častni občan Mestne občine Velenje zaradi uspešnega delovanja na področju kiparstva ter pomembnega prispevka k prepoznavnemu industrijskemu oblikovanju. Pogreb pokojnika bo v četrtek, 18. januarja, ob 14.30 na ljubljanskih Žalah. Spominu pokojnika se bomo poklonili z žalno sejo, ki jo bomo pripravili jutri, 17. januarja, ob 16. uri v sejni dvorani mestne hiše. Danes od 13. ure naprej in vse do žalne seje bo v mestni hiši možen tudi vpis v žalno knjigo.

Ciril Cesar, akademski kipar in industrijski oblikovalec, rojen leta 1923 v Mozirju, izhaja iz družine, v kateri je bilo oblikovanje tradicija. S svojim delom je Ciril Cesar pomembno zaznamoval kulturo, gospodarstvo in tudi industrijsko oblikovanje ter kiparsko področje v Velenju in tudi širše. Za svoje delo je prejel tri nagrade ljubljanske akademije za likovno umetnost, leta 1975 zlato priznanje podjetja Gorenje in leta 2003 grb Mestne občine Velenje. Leta 2020 smo ga razglasili za častnega občana Mestne občine Velenje, ob njegovem lanskem 100. rojstnem dnevu pa se mu je mesto zahvalilo s celodnevnim dogajanjem.

Stalna razstava njegovih del je od leta 2006 na ogled v Muzeju Velenje na Velenjskem gradu, prav tako pa lahko njegova dela srečamo na več lokacijah v mestu. Svojevrsten spomenik arhitekture mednarodnega sloga, ki zaznamuje Velenje, je tudi Cesarjeva družinska hiša na Vodnikovi cesti, ki jo je zasnoval sam.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content