Tudi v Velenju se bomo poklonili dnevu Rudolfa Maistra

Šaleško društvo »general Maister« Velenje je danes, ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, pri spomeniku dr. Karla Verstovška pri Vili Bianci pripravilo spominski dogodek, ki se ga je udeležil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Društvo bo pripravilo še več drugih aktivnosti: na dveh velenjskih osnovnih šolah bodo pripravili učno uro o pomenu generala Maistra, skupaj s Knjižnico Velenje bodo danes 19.19 v prostorih knjižnice pripravili domoljubno prireditev v poklon Rudolfu Maistru in Velenjčanu Gustavu Šilihu, priznanemu slovenskemu pedagogu, pisatelju, profesorju, vojaku soške fronte in Maistrovemu borcu, 25. novembra pa ob 19. uri v Vinski Gori pripravljajo tradicionalno košarkarsko tekmo za pokal generala Maistra.

Vlada Republike Slovenije je leto 2024, ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica Maistrove smrti, razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

Domačin dr. Karel Verstovšek je bil zaslužen za ustanovitev slovenske univerze v Ljubljani in je v vsej svoji karieri odločno branil pravice Slovencev ter se upiral ponemčevalnem pritisku in preganjanju Slovencev. Leta 1918 je za generala imenoval majorja Rudolfa Maistra in mu tako podelil potrebno vojaško avtoriteto nad vsemi četami. 23. novembra 1918 je Rudolf Maister, prvi slovenski general, velik domoljub in tudi pesnik, s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil ter tako k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske ter Koroške. Njegov sodelavec je bil znan slovenski pedagog in pisatelj Gustav Šilih.

Šaleško društvo »general Maister« Velenje deluje v Velenju od leta 2016, njegov predsednik pa je Drago Martinšek, direktor Knjižnice Velenje.

V Sloveniji danes praznujemo dan Rudolfa Maistra v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. Dan Rudolfa Maistra je od leta 2005 slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content