Testiranje s hitrimi testi in cepljenje za zajezitev koronavirusa

Tudi v velenjski Rdeči dvorani poteka brezplačno testiranje s hitrimi testi, v Zdravstvenem domu Velenje pa izvajajo cepljenje proti koronavirusu. Število obolelih je tudi pri nas te dni zelo visoko, zato vse pozivamo k skrbnemu upoštevanju vseh ukrepov Vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
Vlada je z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 zaradi lažje dostopnosti testov ponovno predlagala financiranje testov iz proračuna države. Tako je testiranje z antigenskimi testi, ki poteka v velenjski Rdeči dvorani vsak delovni dan med 7.  in 14. uro, brezplačno.

Na testiranje s hitrimi antigenskimi testi lahko prihajajo osebe brez kliničnih znakov bolezni covid-19. Ob čakanju na testiranje in rezultatov testiranja morajo osebe izpolnjevati vse preventivne ukrepe (uporaba kirurške ali FFP2/3 maske, upoštevanje medosebne razdalje, razkuževanje rok). V primeru pozitivnega rezultata testiranja s testom HAG, testirano osebo napotijo na potrditveni test PCR. Oseba se mora na podlagi pozitivnega HAG testa umakniti v samoizolacijo in strogo upoštevati navodila NIJZ. Osebe, ki imajo klinične znake bolezni covid-19, morajo kontaktirati osebnega izbranega zdravnika, za njih je primeren samo PCR test.

V Zdravstvenem domu Velenje izvajajo cepljenje proti covid-19.
Osnovno cepljenje proti covid-19 je priporočljivo za vse osebe starejše od 12 let. V Sloveniji uporabljajo za cepljenje prednostno dve cepivi: Comirnaty (Pfizer) za vse osebe starejše od 12 let in Spikevax (Moderna) za osebe starejše od 30 let. Uporaba mRNA cepiv je priporočljiva zaradi boljše učinkovitosti in manj resnih zapletov pri mRNA cepivih v primerjavi z vektorskimi cepivi. Vektorska cepiva Vaxzevria (AstraZeneca) in Janssen (J&J) se lahko uporabijo le na izrecno željo osebe, ki se cepi. Cepljenje s cepivom Janssen je trenutno ustavljeno.

Te dni se veliko ljudi odloča za poživitveni odmerek (3. odmerek), ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju. Zdravstveni dom Velenje poživitveni odmerek priporoča za oskrbovance domov za starejše občane in drugih socialno-varstvenih zavodov, osebe stare 50 let in več ter posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost, družinske člane imunsko oslabljenih oseb, osebe z večjo poklicno izpostavljenostjo in osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi.
S poživitvenim odmerkom je možno cepljenje tudi za vse ostale osebe stare 18 let in več. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem, ki je bilo opravljeno z mRNA cepivi (Pfizer ali Moderna) ali kot »mešana shema« (Vaxzevria in mRNA cepivo), in poživitvenim odmerkom je vsaj 6 mesecev. Glede na trenutno epidemiološko situacijo je poživitven odmerek za osebe, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi (AstraZeneca in Janssen), priporočljiv s presledkom vsaj dveh mesecev po osnovnem cepljenju. Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19, in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo.

V Zdravstvene domu Velenje (vhod pri garažni hiši, zunanje stopnišče v 1. nadstropje) cepljenje proti covid-19 izvajajo po naslednjem razporedu: ob torkih med 8. in 12. uro (Pfizer), ob sredah med 8. in 12. uro ter 14. in 17. uro (Pfizer), ob četrtkih med 8. in 9. uro (Moderna) ter med 10. in 12. uro (Pfizer) in ob petkih med 8. in 12. uro (Pfizer).

Na cepljenje se osebam ni potrebno predhodno naročiti. Priporočljivo je, da osebe na cepljenje ne prihajajo tešče. S seboj naj imajo kartico zdravstvenega zavarovanja in morebitne podatke o predhodnem cepljenju proti covid-19.

 

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content