Skoraj milijon evrov za izvajanje javne gasilske službe

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je skupaj s predsednikom Gasilske zveze Šaleške doline Borisom Lambizerjem in predsedniki gasilskih društev podpisal pogodbe o javni gasilski službi za redno delovanje sedmih prostovoljnih gasilskih društev in gasilske zveze. Župan se je gasilcem zahvalil za njihovo odlično delo in izpostavil, da bodo prostovoljci tudi v prihodnje ostali izjemno pomemben steber gasilstva. Ustanovljena poklicna gasilska enota bo zagotavljala še boljše pogoje za delovanje in razvoj gasilstva v lokalni skupnosti.

Mestna občina Velenje bo v skladu z veljavnim proračunom letos za izvajanje javne gasilske službe letos namenila 955.000 evrov. Od tega je 620.000 evrov predvidenih za delovanje Javnega gasilskega zavoda Poklicna gasilska enota Velenje, 335.000 pa za prostovoljni del. Od tega kar 100.000 evrov namenjamo za izvajanje javne gasilske službe prostovoljnih gasilskih društev.

V Poklicni gasilski enoti Velenje so združeni poklicni gasilci poklicnega jedra Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje ter poklicni gasilci Poklicne enote Gorenje. Tudi v prihodnje bomo ohranjali pomembno vlogo prostovoljcev in veliko pozornosti namenjali enotnemu delovanju vseh gasilcev v občini.

Letos bomo sofinancirali nakup gasilskega vozila GVM-1 za potrebe PGD Velenje ter gasilsko vozilo s cisterno GVC-2 za potrebe PGD Pesje. Slednje je bilo naročeno že lani, prevzeto pa bo letos. Za vzdrževanje gasilskih domov letos namenjamo 60.000 evrov, in sicer za sanacijo garaž v Velenju, adaptacijo sanitarij ter zgornjih prostorov v Vinski Gori, menjavo pohištva v Šentilju, adaptacijo zgornjih prostorov v Bevčah, sanacijo strehe v Škalah, dograditev male garaže v Pesju in adaptacijo sanitarij v Šaleku. Ponovno bomo zagotovili sredstva za nakup opreme, zdravniške preglede, dekontaminacijo opreme in ostalo. V letošnjem letu bomo pripravili nov Odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Velenje ter spremenili obstoječ Pravilnik o izvajanju ocenjevanja delovanja prostovoljnih gasilskih društev v Mestni občini Velenje.

Gasilci so lani opravili 504 intervencije, v katerih je sodelovalo 2.997 gasilcev. Še naprej uspešno sodelujejo v projektu Prvi posredovalec in skupaj z reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Velenje posredujejo ob srčnih zastojih, hujših krvavitvah ter zaporah dihalnih poti. Lani so imeli 14 takšnih posredovanj.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content