Širimo in posodabljamo mrežo javne razsvetljave

Do konca leta 2022 bomo postavili svetilke, ki bodo osvetlile več kot 2.000 m novih poti. Postavitev je predvidena na različnih lokacijah (pokopališče v Vinski Gori, Črnova, Cirkovce, Kavče, Zidanškova cesta, Konovo, Kinta Kunte, Škale, Bevče, Gorica, Cesta talcev, Šalek). V naslednjem letu pa je postavitev svetilk načrtovana še v Podkraju, Šentilju itd. V sklopu projekta Pametno mesto bomo uredili neposreden nadzor nad javno razsvetljavo, da bo ta ob povečanem prometu svetila močneje in obratno.

Javno razsvetljavo ves čas dograjujemo. S prenovo javne razsvetljave in zamenjavo z novimi LED svetili izboljšujemo kakovost razsvetljave ter zmanjšujemo stroške elektrike in vzdrževalnih del. V letošnjem letu smo zaključili izvedbo druge faze prenove javne razsvetljave, ki je zajemala 655 svetilk, s katerimi bomo po oceni prihranili dodatnih 31 % energije. Poleg tega koncesionar drogove javne razsvetljave redno vzdržuje.

Pri optimizaciji stroškov razsvetljave in porabe električne energije ima pomembno vlogo poleg sodobne tehnologije, kot je LED, tudi način upravljanja razsvetljave. Novodobna javna svetilka je opremljena z različnimi senzorji in krmilniki, ki dodatno optimizirajo delovanje luči. Senzorji lahko merijo, na primer, razpoložljivo naravno svetlobo in njej primerno prižigajo oziroma ugašajo posamezne svetilke ter prilagajajo jakost razsvetljave.

V Velenju bomo pripravili praznično okrasitev mesta v podobnem obsegu kot lani – z elementi na uličnih svetilkah, svetlobnimi trakovi na drevesih in samostojnimi elementi v mestnem središču. Prižgali jo bomo v četrtek, 1. decembra. Župani mestnih občin so se dogovorili, da bodo pri sprejemanju ukrepov glede energetske krize, ki bi vplivala na občane, delovali usklajeno. Če bo potrebno okrasitev omejiti oz. zmanjšati, bomo o tem obveščali.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content