Saniramo plazove, ki so jih sprožile lanske poplave

Začeli smo s sanacijo dveh večjih plazov, ki sta se sprožila v avgustovskih poplavah. Sanacija poteka pod cesto Odcep Trbul v Zg. Šaleku (pod Koželjnikom), kjer bo zaradi del oviran promet, in pod gozdno cesto Partizanski grobovi v Črnovi. Za popoplavno sanacijo smo od države prejeli 3,2 milijona evrov.

Mestna občina Velenje je ob ujmah med 4. in 31. avgustom 2023 utrpela škodo v višini 14 milijonov evrov – 10 milijonov evrov škode in za več kot 4 milijone evrov intervencijskih stroškov. Sanacija nekaterih bolj zahtevnih poškodb je predvidena še v tem letu.

Predvidoma do konca letošnjega oktobra načrtujemo še izvedbo sanacijskih ukrepov na vodovodnem sistemu Ljubija, cesti JP 950 061 Tone–Pusti potok v Plešivcu,  cesti LC 450 041 Dobrna–Janškovo selo–Vinska Gora v Janškovem selu v KS Vinska Gora, cesti JP 950 771 Rdečnik Špeh v Podgorju v KS Pesje, cesti JP 950 711 Odcep Sv. Jakob v Podkraju, cesti JP 950 772 Postrpinek Mlačnik v Podgorju v KS Pesje, gozdni cesti GC 105 411 Odcep Vrčkovnik–Kocman v KS Paka pri Velenju in lokalni cesti LC 261 011 Pik–Megalec–Graška Gora pri Piku v KS Cirkovce.

Na območju Mestne občine Velenje se je ob lanskih ujmah sprožilo približno 200 plazov. Večina plazov je bila na travnikih, vinogradih, sadovnjakih (kmetijskih površinah, kjer niso ogrožali objektov). Do sedaj smo izvedli sanacijske ukrepe za zavarovanje stvari ter zagotovitev nujne prevoznosti cest in potrebnih dostopov na več lokacijah v Mestni občini Velenje. Sanirali smo most na lokalni cesti LC 450 121 Sopota–Plešivec v KS Plešivec, pod cesto LC 261 011 Pik–Megalec–Graška Gora pod Pivnikom, na JP 950 071 Juvan–Juvanov vrh v Plešivcu, na JP 950 511 Odcep Gradič v Šentilju, na JP 950 021 Šk. Cirkovce–Golob–Zaljuberšek v Plešivcu, na gozdni cesti GC 105 425 Odcep Napočnik v Paki. Prav tako smo interventno sanirali plaz na cesti JP 950 291 Odcep Trbul, pri Ožirju v KS Konovo.

S sofinanciranjem projekta za sanacijo smo pomagali še pri šestih plazovih, ki jih bomo v kratkem tudi sanirali in sanacijo delno sofinancirali.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content