S tujimi strokovnjaki o preobrazbi sistemov daljinskega ogrevanja

V Velenju bo v sredo, 21. septembra, potekala mednarodna konferenca o preobrazbi sistemov daljinskega ogrevanja v Evropi, na kateri bodo goste uvodoma pozdravili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar in minister za infrastrukturo Republike Slovenije mag. Bojan Kumer.

Konferenca, ki se bo začela ob 10. uri v domu kulture, bo razdeljena na štiri panele: Dekarbonizacija sistemov daljinskega ogrevanja do 2030, Finančna podpora in instrumenti tehničnih pomoči, Primeri v Evropi in Proces preobrazbe sistemov daljinskega ogrevanja v Sloveniji.

Ob 15.40 se bo začela okrogla miza o akcijskem načrtu preobrazbe daljinskega ogrevanja v Velenju. Izjave za medije bodo ob 17. uri v avli Doma kulture Velenje. V Velenju se zavedamo, da bo eden naših ključnih projektov preobrazba sistema daljinskega ogrevanja, saj moramo v naslednjih letih preiti na razpršene obnovljive vire in zagotoviti, da bo sistem ogljično nevtralen, kar bo tako z vidika financ kot izvedbe zelo zahtevno.

Na konferenci bo predstavljen tudi Akcijski načrt preobrazbe daljinskega sistema Šaleške doline do leta 2030. O akcijskem načrtu in prihodnosti velenjskega sistema ogrevanja bodo na popoldanski okrogli mizi govorili župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, koordinator direktorja družbe za strategije in inovacije v družbi ELES mag. Gregor Goričar, direktor Komunalnega podjetja Velenje mag. Gašper Škarja, ekonomist za okolje pri JASPERS z Evropske investicijske banke dr. Šarūnas Bruzgė, sekretarka v kabinetu ministra Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Vlasta Stojak, vodja Sektorja za politiko učinkovite rabe in obnovljive vire energije na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Erik Potočar in predsednica Šaleškega EKO gibanja Uršula Menih Dokl.

Ob 17. uri bodo za izjave o ključnih ugotovitvah in zaključkih mednarodne konference na voljo:

  • župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, – politični uradnik iz Generalnega direktorata za energijo Florian F. Woitek,
  • mag. Luis Galiano-Bastarrica z Generalnega direktorata za regionalno in mestno politiko,
  • ekonomist za okolje pri JASPERS z Evropske investicijske banke dr. Šarūnas Bruzgė,
  • direktor družbe ELES mag. Aleksander Mervar ali koordinator direktorja za strategije in inovacije v družbi ELES mag. Gregor Goričar,
  • vodja Sektorja za politiko učinkovite rabe in obnovljive vire energije na Ministrstvu za infrastrukturo mag. Erik Potočar in
  • direktor Komunalnega podjetja Velenje mag. Gašper Škarja.

Na dan konference bo v Domu kulture Velenje na voljo tudi energetska pisarna, kjer bodo občani dobili informacije in konkretne napotke glede energetske prenove svojih domov, kako zmanjšati porabo in stroške energije ter o možnostih pridobitve subvencij za energetske prenove. Energetsko pisarno bomo z mesecem novembrom odprli tudi v središču mesta, saj želimo občanom zagotavljati informacije o učinkoviti rabi toplotne energije, o varčnejši rabi toplotne in električne energije, o spodbujanju energetske samooskrbe z električno energijo ter obveščati o preobrazbi sistema daljinskega ogrevanja. Podrobnejši program je na voljo na spletni strani www.pozdravljena-prihodnost.eu

Konferenca je mednarodna, prevajanje bo zagotovljeno. Obiskovalcem priporočamo, da s seboj prinesejo slušalke za mobilni telefon ali prenosni računalnik, da bodo lahko konferenco spremljali v želenem jeziku.

Konferenco pripravljamo skupaj z družbo ELES, Komunalnim podjetjem Velenje, zavodom KSSENA in Občino Šoštanj. Prijazno vabljeni!
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content