GREENGAGED

GREENgaged Citizens: Evropska mreža za lokalno podnebno ukrepanje (GREENGAGED)

Projekt “GREENgaged Citizens” je pionirska pobuda, ki jo vodi občina Pinhel iz Portugalske. Ta ambiciozen projekt si prizadeva postaviti občine in lokalne entitete v ospredje podnebnih ukrepov ter preoblikovati okoljske izzive v oprijemljive priložnosti. V skladu s cilji programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV) si projekt prizadeva spodbujati izmenjavo najboljših praks med evropskimi državljani, spodbujati medkulturni dialog ter krepiti aktivno udeležbo in solidarnost na podlagi evropskih vrednot. Je triletna panevropska inovacijska akcija, financirana v okviru programa Horizon Europe, dodatno sofinancirana s strani britanskega vladnega okvira za financiranje Horizon Europe (UKRI) in Švicarskega državnega sekretariata za izobraževanje, raziskave in inovacije (SERI). Konzorcij, ki ga vodi Avstrijski inštitut za tehnologijo, sestavlja 17 raziskovalnih in industrijskih partnerjev iz EU in Združenega kraljestva.

Projekt odlikuje celovit in vključujoč pristop. Sodeluje 13 entitet iz 13 različnih držav Evropske unije, vključno z Nizozemsko, Slovenijo, Španijo, Italijo, Francijo, Malto, Grčijo, Slovaško, Madžarsko, Romunijo, Bolgarijo, Litvo in Latvijo. V obdobju 20 mesecev bo projekt gostil šest večjih dogodkov, ki bodo vključevali seminarje, okrogle mize, razprave, delavnice, konference in kulturne dejavnosti. Ti dogodki so zasnovani za povečanje javne ozaveščenosti o ključnih temah, kot so varstvo okolja, demokracija, aktivna udeležba in sodelovanje.

Cilj projekta GREENGAGE je spodbujati inovativne procese upravljanja in pomagati javnim oblastem pri oblikovanju njihovih politik za ublažitev podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Za dosego tega cilja projekt GREENGAGE izkorišča sodelovanje državljanov in jih opremlja z inovativnimi digitalnimi rešitvami, s čimer zagotavlja osnovo za soustvarjanje in sooblikovanje inovativnih rešitev za spremljanje okoljskih težav na terenu. Razvite observatorije GREENGAGE (GO) bodo dodatno vključili v proces odločanja pri urbanističnem načrtovanju.

MEJNIKI PROJEKTA

  • Povečati ozaveščenost, zanimanje in angažiranost državljanov glede okoljskih vprašanj v urbanih okoljih.
  • Zagotoviti znanstveno podprte in natančne metode za razumevanje okoljskih podatkov s strani državljanov.
  • Spodbujati in zagotavljati širšo sprejemljivost in implementacijo podatkov, zbranih s strani državljanov, v politiki in odločanju.
  • Spodbujati so-ustvarjanje podatkovnih rešitev za urbano okolje.
  • Vzpostaviti sinergije med partnerskimi mesti, z drugimi državljanskimi observatoriji in okoljskimi agencijami za izmenjavo najboljših praks, zagotavljanje prenosljivosti, sprejemanja in ponavljanja uspešnih izkušenj državljanskih observatorijev.

GALERIJA

LOGOTIPI

category icon
Kategorija:
Zelena preobrazba
Status:
V teku
iconLeto zaključka:

2027

iconVrednost:
Celotnega projekta:

/

Vrednost za MOV:

/

/

iconPartnerstvo:

GREECE Dimos Alimou, HUNGARY Budapest Fovaros Xiv Kerulet Zuglo Onkormanyzata, LATVIA Jelgavas Novada Pasvaldiba, LITHUANIA Kauno Tvirtoves Parkas, MALTA Kunsili Lokali Dingli, FRANCE, BULGARIA Asotsiatsia Za Kulturen Obmen I Razvitie Na Lichnostta Vav Vsyaka Vazrast, SLOVENIA Municipality of Velenje, SLOVAKIA Mesto Fil’akovo, SPAIN Asociacion Cultural Enrédate, THE NETHERLANDS, ITALY

iconSpletna stran:

Projekti v izvajanju

EU projekt

V teku

Zeleno

Green Leaf Award (Zeleni list)

V teku

Zeleno

Misija 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest

HEAT35_Logo

EU projekt

V teku

Zeleno

HEAT35

EU projekt

V teku

Zeleno

RE-PUBLIC SPACES

Stara vas IV. faza

V teku

Razvojno

EPC Stara vas IV. faza

EU projekt

V teku

Zeleno

Izgradnja infrastrukture za krepitev trajnostnega in dostopnega turizma ob Velenjskem jezeru

EU projekt

V teku

Zeleno

UP-SCALE

V teku

Zeleno

Manj plastike, več trajnosti

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content