Predstavili testni poligon baterijskega sistema

Velenje, 6. oktober 2021 – Elektro Celje je danes dopoldan ob Šolskem centru Velenje predstavil prvi baterijski sistem slovenskega proizvajalca integriranega v distribucijsko omrežje Elektra Celje. Predstavitve testnega poligona sta se udeležila tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič. Župan je poudaril, da je postavitev testnega poligona ob Šolski center Velenje odlična izbira, saj bodo lahko dijaki izpopolnjevali svoje znanje in prepoznavali nove razvojne priložnosti v naši dolino.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je na dogodku izpostavil, da smo v Velenju veseli, da je lokacija testnega poligona postavljena v regiji, ki je 90 let in več dajala električno energijo slovenskemu energetskemu sistemu in več kot 140 let prispevala premog za energetsko samooskrbo. »To je zagotovo odraz naše prizadevnosti za skupno dobro in si tudi zato zaslužimo spoštovanje do regije, do ljudi. V Šaleški dolini se nahajamo pred novimi izzivi, med njimi je zagotovo največji poiskati nadomestni vir toplote za daljinski sistem ogrevanja. Želimo biti inovativni, drugačni in želimo vpeljati nove tehnologije in tudi današnji projekt je dober temelj za naprej. Komunalno podjetje Velenje je v teh dneh objavilo poziv promotorjem, saj želimo postaviti visokonapetostni energetski kotel za namen samooskrbe s toplotno energijo,« je poudaril župan in povabil vse prisotne k sodelovanju in iskanju inovativnih rešitev.

Predsednik uprave Elektra Celje, mag. Boris Kupec, je povedal, da »so ponosni, ker je sistem v celoti plod domačega znanja in zasnovan na najnovejši tehnologiji baterij, sistema za upravljanje, pretvornikov ter naprednim krmilnim sistemom. Tudi lokacija postavitve sistema ni naključna. Šaleški energetski bazen, ki v TE Šoštanj že vrsto let proizvaja tretjino električne energije v Sloveniji, se nahaja namreč na pomembnem razpotju. Globalne podnebne spremembe in posledično težnja k ogljični nevtralnosti je cilj, ki narekuje spremembe v tej panogi. Čas je za premišljen energetski prehod, za oblikovanje nove energetske prihodnosti, ki bo temeljila na razogljičenju, decentralizaciji proizvodnje in digitalizaciji«.

Modularni baterijski hranilnik električne energije AMBER je zasnovan na najnovejši tehnologiji baterij, sistema za upravljanje z baterijo (BMS), pretvornikov in naprednim krmilnim sistemom, ki podpira učinkovito obratovanje OVE, distribucijskega omrežja, industrijskih porabnikov in mikro omrežij, lahko pa služi kot podpora pri regulaciji frekvence in napetosti oziroma kvaliteti električne energije.

Razvojno inovativni projekt AMBER se ukvarja z napredno uporabo baterijskega hranilnika električne energije integriranega v distribucijsko omrežje Elektra Celje, neposredno za izboljšanje obratovanja in zanesljivosti napajanja distribucijskega omrežja. Elektro Celje je vodilni partner na projektu, ki organizira in koordinira planiranje, izvedbo in preostale aktivnosti. V okviru projekta so bile razvite programske storitve, monitoring in krmilni sistem za upravljanje BHEE v namen testiranja sistemske prožnosti in zagotavljanja kvalitetnejšega napajanja v lokalnem omrežju skupaj s podjetjem Mega M d.o.o.

Testni poligon, kjer bo projekt potekal in kamor je umeščen BHEE je v TP Gimnazija Velenje. Za uspešno izvedbo projekta AMBER so v TP Gimnazija vgradili baterijski sistem LFP 80 kWh (409,6V 200Ah) s pretvorniškim sistemom 40 kVA in ločilnim mestom 40 kVA z vgrajenim HMI panelom ter programsko okolje za upravljanje BHEE, ki vsebuje programsko okolje za upravljanje in spletni vmesnik.

Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Aleš Mihelič in mag. Boris Kupec, predsednik Uprave Elektro Celje ob TP Gimnazija Velenje.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content