Potujoča učilnica za ozaveščanje o krožnem gospodarstvu

Danes in jutri, 2. in 3. oktobra 2023, bo na Titovem trgu med 8. in 15. uro na ogled posebno ozaveščevalno vozilo E-Transformer 2.0., družbe ZEOS, d. o. o., ki v sklopu projekta Life potuje po slovenskih mestih in spodbuja e-krožno gospodarstvo pod sloganom Še sem uporaben. Ogled učilnice, ki je primeren za otroke od 12. leta naprej v skupini do največ 25 oseb, traja približno 20 minut.

V vozilu si bodo obiskovalci lahko ogledali kratek animiran video o krožnem gospodarstvu, muzej aparatov in preizkusili nekatere arhaične aparate v praksi. Na ogled bodo postavili tudi prve računalniške igrice, obiskovalci pa bodo lahko sodelovali v kratkih interaktivnih delavnicah, kjer se bodo seznanili z informacijami o tem, zakaj in kako podaljšati življenje aparatom.

V dopoldanskem času so ogledi rezervirani za učence velenjskih osnovnih šol. V torek, 3. oktobra, dopoldan, ko bo v mestni hiši potekala tudi seja Sveta Mestne občine Velenje, si bodo učilnico ogledali tudi velenjske svetnice in svetniki. K sodelovanju pri projektu in ogledu vozila E-Transformer 2.0 smo povabili tudi gospodarske družbe. Potujoča učilnica z informacijami s področja krožnega gospodarstva glede elektronike bo v sredo, 4. oktobra, pri Osnovni šoli Šalek na voljo za ogled le učencem.

V prihodnjem letu načrtujemo v Velenju vzpostavitev Knjižnice stvari za kratkotrajno izposojo različnih pripomočkov, ki jih običajno potrebujemo zgolj občasno. Tako bomo pristopili k bolj racionalnemu in trajnostnemu načinu opravljanja hišnih in gospodinjskih opravil. Zato smo pripravili posebno spletno anketo za izposojevalnico stvari, ki je do konca oktobra na voljo na spletni strani: https://1ka.arnes.si/a/78b59e9a. Z anketo želimo preveriti interes občanov za izposojo različnih stvari, orodja in aparatov.

Knjižnica stvari je zagotovo trend okoljske in trajnostne naravnanosti, kamor se bodo lokalne skupnosti v prihodnje vedno pogosteje nagibale. Gre za projekt, s katerim lahko bistveno izboljšamo kakovost življenja občank in občanov, saj lahko s sodelovanjem, povezovanjem in z ne pretiranim finančnim vložkom ustvarimo veliko dodano vrednost za skupnost. Prepoznati želimo vse deležnike, ki bi bili pripravljeni sodelovati. Sodeč po dobrih praksah drugih mest, ki že imajo takšno izposojevalnico, se največ izposoja orodje, in sicer električno orodje, vrtalni stroj, krožna žaga, ubodna žaga; orodje, ki ga nima vsak posameznik doma oz. ga ne potrebuje vsak dan. Raziskave so pokazale, da takšna orodja v gospodinjstvu uporabljamo povprečno 3-krat na leto.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content