Položili temeljni kamen za Bivalno enoto Velenje

Danes dopoldan so župan Mestne občine Velenje Peter Dermol skupaj z ministrom Republike Slovenije za delo, družino in socialne zadeve Janezom Ciglerjem Kraljem in direktorico Varstveno-delovnega centra (VDC) SAŠA Darjo Fišer položili temeljni kamen za novo Bivalno enoto Velenje, ki so jo varovanci poimenovali Živa Velenje. V Bivalni enoti Velenje, ki naj bi bila zgrajena do konca naslednjega leta, bo lahko bivalo 12 uporabnikov. Ocenjena vrednost investicije Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije znaša 1.308.006,04 evra (z DDV), Mestna občina Velenje bo prispevala višino stroška komunalnega prispevka in za potrebno zemljišče dala brezplačno stavbno pravico.

Župan Peter Dermol je poudaril, da je danes vesel dan za Velenje in za našo lokalno skupnost, saj bivalno enoto nujno potrebujemo. Želimo si, da imajo vsi varovanci dobre pogoje tako za ustvarjanje kot za življenje. Bližnjim stanovalcem se je zahvalil za razumevanje, saj v tem okolju v zadnjem času potekajo številne investicije, ki zahtevajo razumevanje in strpnost – nedavno smo namenu predali športno igrišče med osnovno šolo Mihe Pintarja Toleda in Centrom za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje (CVIU) Velenje, predvidena je nadgradnja CVIU. Kmalu pa začenjamo tudi z rekonstrukcijo Doma za varstvo odraslih Velenje. Želimo si zagotoviti dobre pogoje za bivanje vseh. In ker je december čas, ko solidarnost med nami še posebej poudarjamo, je župan povedal tudi, da je zelo ponosen, da imamo takšnih srčnih projektov v Velenju veliko.

Bivalna enota bo zasnovana v treh etažah. V kletnem prostoru so predvideni prostor za tehniko, prostor za pripomočke in shrambo invalidskih vozičkov in toplotno podpostaja. V pritličju sta predvideni dve enoposteljni sobi s kopalnico, dve dvoposteljni sobi s kopalnico, prostor za zaposlene, učna čajna kuhinja s shrambo in jedilnico ter dnevni prostor, sanitarije za invalide, stopnišče s hodnikom, dvigalom ter predprostorom. V nadstropju je predvidena ena dvoposteljna soba s kopalnico, štiri enoposteljne sobe s kopalnico, kopalnica za oskrbo, prostor za osebje, pogovore in pomirjanje, prostor za čistila in pralnica/likalnica ter stopnišče s hodnikom in dvigalom. Objekt bo imel tudi pohodno teraso, kjer bodo imeli »wellness oazo« in visoke grede za samooskrbo.

VDC SAŠA je v letu 2020 odprl prvo bivalno enoto v Mozirju, kjer je kapaciteta za 24 uporabnikov, trenutno so vsa mesta na razpolago že zapolnjena. S kapaciteto 12 uporabnikov na lokaciji Bivalne enote v Velenju za izvajanje posebnega institucionalnega varstva bodo čakalno listo zmanjšali, še vedno pa imajo povpraševanja veliko več, kot je na razpolago kapacitet.

VDC SAŠA izvaja socialnovarstveno storitev vodenja, varstva in zaposlitve pod posebnimi pogoji, storitev institucionalnega varstva za odrasle osebe z motnjo v duševnem in telesnem razvoju, vpisani so tudi v register izvajalcev zdravstvene dejavnosti na primarni ravni. VDC SAŠA pokriva območje treh upravnih enot, in sicer Velenja (OE Ježek Velenje), Žalca (OE Maksi Žalec) in Mozirja (OE Vrba Mozirje in BE Mozirje).

Program ob odprtju so pripravili varovanci VDC, ki so zapeli pesem Bela snežinka, varovanka Diandra Bekčić pa je v uradnem delu izrazila tudi svoje veselje ob današnjem dogodku.

Pošiljamo fotografiji z dogodka in fotografijo, ki prikazuje začetek gradnje.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content