Poklonili se bomo dnevu Rudolfa Maistra

Šaleško društvo »general Maister« Velenje bo ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, ki ga v Sloveniji praznujemo 23. novembra, organiziralo več dogodkov in slovesnost.
Manjše slovesnosti, ki jo pripravljajo na dan praznika, 23. novembra, ob 11. uri ob doprsnem kipu dr. Karla Verstovška pri Vili Bianci se bo udeležil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Osrednja proslava ob dnevu Rudolfa Maistra bo v torek, 22. novembra, ob 18. uri v športni dvorani v Žireh. Udeležila se jo bo delegacija ŠDGMV s praporščakom društva.

Šaleško društvo »general Maister« Velenje bo na dan praznika organiziralo tudi šolsko uro za devetošolce velenjskih osnovnih šol Gorica in Šalek z naslovom dr. Karel Verstovšek in Rudolf Maister, slovenska domoljuba, isti dan pripravljajo v Šmartnem ob Paki ob 18. uri regijsko proslavo za območje Šaleške in Zgornje Savinjske doline ob spomeniku padlim domačinom v 1. svetovni vojni, v četrtek, 24. novembra, pripravljajo ob 19.19 v Knjižnici Velenje predavanje dr. Mirana Aplinca na temo preskrbe v času velike vojne na prostorih Šaleške doline, v soboto, 26. novembra, pa ob 19.30, pripravljajo v Vinski Gori košarkarsko tekmo za pokal Rudolfa Maistra med ekipama KK Velenje in Vinska Gora.

23. novembra 1918 je Rudolf Maister, prvi slovenski general, velik domoljub in tudi pesnik, s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in jo razpusti ter tako k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske ter Koroške. Njegov sodelavec je bil znan slovenski pedagog in pisatelj Gustav Šilih, rojen 31. julija 1893 v Velenju.

Šaleško društvo »general Maister« Velenje deluje v Velenju od leta 2016, njen predsednik pa je Drago Martinšek, sedanji direktor Knjižnice Velenje.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content