Podpiramo prizadevanja krajanov Pesja za kakovostne pogoje bivanja

V Pesju je potekal zbor krajank in krajanov zaradi velikega povečanja prahu in hrupa ob dobavi in raztovarjanju uvoženega premoga za potrebe Termoelektrarne Šoštanj, na katerem so krajani in svet krajevne skupnosti s sklepom sprejeli, da zahtevajo ureditev razmer pred naslednjim raztovarjanjem, ki pa je predvidoma v načrtu za prihodnji teden. Prav tako od predstavnikov energetskih družb Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj ponovno zahtevajo, da se poiščejo ustrezne rešitve in da se posledice, ki vplivajo na okolje in življenje ljudi, takoj sanirajo. Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je pozval k imenovanju komisije za ocenitev povzročene škode zaradi vplivov dodatnega transporta in raztovarjanja uvoženega premoga v Pesju. Z zahtevami krajanov in sveta, ki jih podpiramo, bomo še danes seznanili tudi pristojno ministrstvo.

V Pesju se pri raztovarjanju uvoženega premoga iz železniških vagonov povzroča veliko dodatnega hrupa, v ozračje pa prehaja velika količina prahu. Krajani Pesja so na to že večkrat opozorili in zahtevali, da se zaradi novega onesnaževanja nemudoma poiščejo ustrezne rešitve za zajezitev onesnaženja, da se zaščiti njihovo zdravje, nepremičnine in da se zagotovijo čim bolj kakovostni pogoji za bivanje.

Predvidoma v prihodnjem tednu v Šaleški dolini pričakujemo novo pošiljko uvoženega premoga in krajani Pesja opozarjajo, da ne pristajajo na novo raztovarjanje, dokler se ne ukrepa in uredi vsaj zasilna rešitev (kratkoročna rešitev je pokritje prostora za zajezitev širjenja prahu, dolgoročna rešitev pa je prestavitev železniških tirov za raztovarjanje premoga na deponiji premoga). Že konec oktobra so predstavniki Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj obljubili, da bodo poiskali primerne rešitve in čimprej ukrepali, da omilijo neprijetne posledice transporta in razkladanja uvoženega premoga.

Krajani so opozarjali tudi na posledice škode na nepremičninah in povrtninah, zato je župan Peter Dermol predlagal, da se imenuje skupina za oceno škode, v kateri bodo predstavniki vseh deležnikov izoblikovali model za izračun povračila škode.

Prisotni krajani in Svet Krajevne skupnosti Pesje so sprejeli sklep, da so proti uvozu in razkladanju premoga v Pesju, dokler se ne zagotovi pokritje lokacije razkladanja premoga in izvedejo minimalni zaščitni ukrepi, kar bo preprečilo hude negativne vplive na okolje in okoliške prebivalce.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content