Po poti trajnosti tudi z izposojevalnico orodja

V Mestni občini Velenje želimo spodbuditi zmanjševanje oz. vsaj manjšo rast odpadkov, zato načrtujemo nov projekt – vzpostavitev Knjižnice stvari. Gre za t. i. izposojevalnico orodja, pripomočkov, ki jih posameznik potrebuje le občasno. S Podjetniškim centrom Standard, v okviru katerega že deluje Center ponovne uporabe, pripravljamo informativno srečanje v sredo, 31. maja, ob 9. uri v avli Podjetniškega centra Standard (Šaleška cesta 2a). Z različnimi deležniki bomo poiskali skupne cilje, namen in ustrezno organizacijsko obliko Knjižnice stvari, s katero bomo promovirali souporabo.

Knjižnica stvari je zagotovo trend okoljske in trajnostne naravnanosti, kamor se bodo lokalne skupnosti v prihodnje vedno pogosteje nagibale. Gre za projekt, s katerim lahko bistveno izboljšamo kakovost življenja občank in občanov, saj lahko s sodelovanjem, povezovanjem in ne pretiranim finančnim vložkom ustvarimo veliko dodano vrednost za skupnost. Na informativnem srečanju želimo s tvornim razgovorom prepoznati vse deležnike, ki bi bili pripravljeni sodelovati.

Sodeč po dobrih praksah drugih mest, ki že imajo takšno izposojevalnico, se največ izposoja orodje, in sicer električno orodje, vrtalni stroj, krožna žaga, vbodna žaga; orodje, ki ga nima vsak posameznik doma oz. ga ne potrebuje vsak dan. Raziskave so pokazale, da takšna orodja v gospodinjstvu uporabljamo povprečno 3-krat na leto.

Mestna občina Velenje je na področju trajnostnega razvoja prepoznana kot primer dobre prakse. Smo ponosni prejemnik nagrade Evropski zeleni list (European Green Leaf Award) za leto 2024, ki jo Evropska komisija podeljuje za dobre okoljske in naravovarstvene rezultate. Prav tako sodelujemo v Misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest.

Na srečanje vabljeni tudi predstavniki medijev.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content