Ohranjamo višino NUSZ za razbremenitev gospodarstva in občanov

Svet Mestne občine Velenje je na pobudo župana Petra Dermola sprejel sklep o nerevalorizaciji vrednosti točke nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju NUSZ). Zavedamo se, da bi občane in gospodarstvo vsak dvig vrednosti točke zaradi revalorizacije s stopnjo inflacije še dodatno finančno obremenilo, zato smo s sklepom predlagali, da ostane vrednost točke enaka.

To pomeni za 123.788 evrov manjši obračun NUSZ za občino, hkrati pa je ta znesek prispevek občine za razbremenitev gospodarskih družb in gospodinjstev.

Veljaven odlok o izračunu nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč določa, da se vrednost točke za izračun nadomestila revalorizira vsako leto s stopnjo inflacije, če se ta v primerjavi s preteklim letom poveča za več kot 1 %. Zadnja napoved inflacije, ki jo meri Urad za makroekonomske analize in razvoj, znaša 1,4 % za 2021, za prihodnje leto pa urad napoveduje še višjo inflacijo, iz česar je možno sklepati, da bo sledil dvig cen na vseh področjih. Po podatkih Finančne uprave Republike Slovenije je bilo že v letu 2020 vloženih več vlog za odložitev plačila nadomestila.

Župan Mestne občine Velenje je skladno z odlokom predlagal svetu, da sprejme ugotovitveni sklep, da se vrednost točke ne revalorizira, saj bi povečanje preveč obremenjevalo tako gospodarstvo kot tudi občane Mestne občine Velenje.

Svetovni trg se zaradi porasta cen energentov, surovin in dobrin nahaja v fazi rasti cen. Ker ob tem življenjski stroški rastejo, se to odraža tudi na ceni socialne košarice. Negotovost na področju gospodarstva je velika, še posebej na področju storitvenih dejavnosti.

Prijazen pozdrav
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content