SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Pika se pripravlja na prihod v Velenje

17. 8. 2009

Letos že dvajseti otroški festival Veliko programskih novosti Častna pokroviteljica gospa Vlasta Nussdorfer Odprtje festivala prav na dan, ko Velenje praznuje 50-letnico odprtja mestnega središča

Organizatorji Pikinega festivala so v teh dnevih sredi največjih priprav na letošnji festival, ki bo v Velenju potekal med 20. in 26. septembrom. Tokratni festival bo prav poseben, saj Velenjčani druženje s Piko Nogavičko, ki se je usidrala v srca mnogih otrok in odraslih, letos prirejajo že dvajsetič. Festival je iz enodnevnega dogodka, ki je na velenjskem Titovem trgu prvič potekal leta 1990, v dvajsetih letih prerasel v največji slovenski otroški festival, ki postaja prepoznaven tudi v tujini, vsako leto pa ga obišče preko 80.000 otrok in njihovih staršev oziroma spremljevalcev.

Festival ima vsako leto rdečo nit, ki vsebinsko povezuje vse programske sklope festivala. Tako bo letos skladno z evropskim letom ustvarjalnosti in inovativnosti osrednja tema festivala Pikaste ideje. Otroci bodo lahko svojo inovativnost izražali na več kot 100 ustvarjalnih delavnicah, v Pikinem natečaju, na glasbeno-plesnem vrtiljaku in še kje Častna pokroviteljica letošnjega festivala bo gospa Vlasta Nussdorfer, ki bo na posebni svečanosti v Velenju prejela tudi naziv Pikine ambasadorke in se tako pridružila ambasadorskemu zboru Pikinih prijateljic, ki so ta naziv pridobile v preteklih letih.

Pikin festival se bo tudi letos začel z otvoritvenim družinskim dnevom, in sicer v nedeljo, 20. septembra, na čudovitem prireditvenem prostoru ob Velenjskem jezeru. Otvoritveni dogodek festivala bo letos še posebej svečan, saj bodo Velenjčani prav ta dan praznovali tudi 50-letnico odprtja mestnega središča v Velenju.
Tako kot prejšnja leta bo tudi letos na otvoritveni svečanosti Pika Nogavička iz rok župana Srečka Meha za teden dni prejela župansko lento, s tem pa tudi oblast v mestu. V Velenju bo nato sledil teden pikaste zabave. V središču mesta bo na ogled osem Pikinih razstav, na treh odrih si bo mogoče ogledati 30 lutkovnih, plesnih oziroma gledališčih predstav, na osrednjem prizorišču ob Velenjskem jezeru pa bo postavljeno pravo Pikino mesto s Pikino pošto, banko, trgovino, zabaviščem, igralnico, odri na prostem, uličnim gledališčem, številnimi koncerti Del festivala bo tudi letos humanitarno obarvan na prizorišču bo mogoče kupiti Pikine palačinke, ki jih bodo pekle znane osebe, zbrana sredstva pa bodo namenjena otrokom iz socialno šibkih družin. V okviru festivala bo tudi letos potekalo državno srečanje otroških plesnih skupin iz vse Slovenije Pika miga, zaključni dan festivala pa bo na Velenjskem jezeru potekala tudi Pikina jadralna regata. Ves mesec september bo v Velenju deloval tudi Pikin kino, s sobotnimi in nedeljskimi predstavami za otroke in mlade.

Pikin festival tudi letos pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje pripravlja javni zavod Festival Velenje, kot partnerji pa v projektu sodelujejo še Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Knjižnica Velenje, Mladinski center Velenje, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti OI Velenje, Muzej Velenje ter številne organizacije, društva in podjetja iz Velenja. Vsi skupaj bodo poseben dogodek ob 20. Pikinem festivalu priredili že 10. septembra, ko se bodo zbrali na svečanosti v velenjskem kulturnem domu.

Več informacij o festivalu:
www.pikinfestival.org

Kontaktna oseba za medije:
Barbara Pokorny
041-535-567 ali 03-898-25-80
barbara.pokorny@festival-velenje.si


Deli s prijatelji