Občinskim najemnikom oprostili plačilo najemnine

V Mestni občini Velenje se zavedamo, da je zdravstvena kriza zaradi zaprtja gostinskih lokalov in zastoja različnih dejavnosti povzročila izjemno velik izpad prihodkov, zato smo prisluhnili najemnikom poslovnih prostorov v lasti občine in proučili zakonske možnosti za oprostitev plačila najemnine. V sklopu enega izmed ukrepov v podporo gospodarstvu za blažitev posledic vpliva epidemije smo, na osnovi zakona o interventnih ukrepih, oprostili plačilo najemnine 14 najemnikom in 7 podnajemnikom, v skupini višini 23.485 evrov.

Upravičenci, ki jim je bilo v času od 19. oktobra 2020 do 15. junija 2021 opravljanje gospodarske dejavnosti onemogočeno ali bistveno oteženo, so morali izpolnjevati določene pogoje predpisane z zakonom o interventnih ukrepih. Zakon najemnikom poslovnih stavb in poslovnih prostorov, ki so v lasti samoupravnih lokalnih skupnosti, omogoča pomoč z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije, med drugim tudi oprostitev najemnine. Prejeta sredstva predstavljajo podjetnikom pomoč na podlagi sheme državne pomoči št. 0001-2482762-2020 »COVID-19 Začasni ukrep nezaračunavanja ali znižanja najemnin«, v skladu s točko 3.1 Začasnega okvirja EK – »Pomoč v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, vračljivih predplačil ali davčnih ugodnosti«.

Postopek in način odločanja ter zahtevana dokumentacija za izvedbo enake obravnave upravičencev za oprostitev ali delno oprostitev plačila najemnine so bili določeni s pravilnikom o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnine zaradi omilitev posledic drugega vala epidemije. Upravičenci so vloge z zahtevano dokumentacijo oddali na Mestno občino Velenje. Po obravnavi vlog smo 14 najemnikom oprostili plačila najemnine zaradi drugega vala epidemije v višini 20.684 evrov in 7 podnajemnikom, ki imajo poslovne prostore v SAŠA inkubatorju, v višini 2.801 evra.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content