Ob slovenskem kulturnem prazniku v Velenju

Letošnji kulturni praznik bo Velenje z raznovrstnimi dogodki različnih organizatorjev bogatil skoraj ves februar. Skoraj 30 se jih bo zvrstilo pod okriljem Festivala Velenje (z enotami Galerija, Kino in LGV), Knjižnice Velenje, Muzeja Velenje, Društva šaleških likovnikov, ZKD Šaleške doline, JSKD-OI Velenje, Šaleškega literarnega društva Hotenja, UVKF, Mladinskega centra Velenje, Glasbene šole Velenje, Mestne občine Velenje in drugih. Osrednja občinska slovesnost ob prazniku bo v četrtek, 3. februarja, ob 18. uri v veliki dvorani Doma kulture Velenje.

Festival Velenje bo ob fotografski razstavi Mi smo kultura z avtorjem, vsestranskim umetnikom Jernejem Čampljem pripravil pogovor na temo istoimenskega vseslovenskega projekta, ki je v preteklem letu odmevno opozarjal na zapostavljenost delavcev v kulturi, v Knjižnici Velenje pa bo Erica Johnson Debeljak predstavila svojo knjižno uspešnico Devica, kraljica, vdova, prasica.

V četrtek, 3. februarja, ob 18. uri bo v Domu kulture Velenje osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Slavnostna govornica bo kustosinja in muzejska svetnica mag. Milena Koren Božiček, prejemnica Valvazorjeve nagrade za življenjsko delo. Program na slovesnosti pripravlja Gledališče Velenje, ki v letošnjem letu obeležuje 60 let obstoja. Na slovesnosti bomo prvič razglasili tudi kulturnega ustvarjalca Mestne občine Velenje.

Petek, 4. februar, bosta obogatili odprtji dveh razstav – v Vili Bianca bodo ob 17. uri odprli likovno razstavo Kak’ lepo se rosa bliska (Društvo šaleških likovnikov, ZKD Šaleške doline in JSKD – OI Velenje), v Galeriji F-bunker pa bo Muzej Velenje ob 19. uri odprl še fotografsko razstavo Ive Suhadolnik Gregorin z naslovom Nosimo naš prostor.

Sobotno dopoldne 5. februarja bodo z brano poezijo (Pesniki berejo pesnike) na ploščadi pred Knjižnico Velenje in na Starem trgu v Starem Velenju mimoidoče nagovarjali člani Šaleškega literarnega društva Hotenja, ZKD Šaleške doline, JSKD – OI Velenje in Ustanove Velenjska knjižna fundacija. V mali dvorani Doma kulture Velenje bo ob 10.30 Lutkovno gledališče Velenje brezplačno uprizorilo lutkovno predstavo Nana, mala opica.

Mali in mladi ustvarjalci bodo na svoj račun prišli 7. februarja v Knjižnici Velenje (ob 17. uri se bo tam začela Prešerna delavnica), 8. februarja v Galeriji Velenje (ob 17. uri pripravljajo ustvarjalno delavnico Prosto po Prešernu). Četrtek, 10. februarja, pa bo v galerijskih prostorih od 17. ure dalje čas za odraslo kreativnost v delavnici oljnega slikarstva ob aktualni razstavi vizualne umetnice Katje Felle z naslovom 500 GB.

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bodo ob 18. uri v Knjižnici Velenje odprli umetniške inštalacije konS ≡ modul: Nejc Trampuž, Srđan Prodanović, Tim Kropivšek – BYEYBEWORLD.EXE  in Voranc Kumar – SURFACE. Festival pogledov na sodobno raziskovalno umetnost konS ≡ modul bo v Velenju v organizaciji Mladinskega centra Velenje potekal vse do 26. februarja. Izpostaviti velja še okroglo mizo na temo predstavitve festivala KonStruktivno o konSu, ki bo 9. februarja v mladinskem centru, in odprtje umetniške inštalacije Boštjana Perovška Zvočna prepletanja, ki jo bo na ogled ponudili 10. februarja v Pekarni. Ob tem se bo do konca meseca zvrstila še vrsta ustvarjalnih/interaktivnih delavnic, koncertov, inštalacij in predavanj, razstav in drugih dogodkov.
V Kinu Velenje si bodo obiskovalci lahko v ponedeljek, 7. februarja, ob 19. uri brezplačno ogledali novo slovensko dramo Zastoj.

Na sam praznični dan bodo v Galeriji Velenje, Muzeju Velenje in Hiši mineralov že tradicionalno pripravili dan odprtih vrat. Galerija bo ob tem od 10. ure dalje na svojih spletnih platformah predvajala predstavitev mozaika Razvoj gledališča Rika Debenjaka, ki krasi notranjost doma kulture. Najmlajši bodo ob 10.30 lahko brezplačno uživali v lutkovnem koncertu uglasbene poezije z Niko Solce Nesem sončnico na rami, zvečer ob 19. uri pa bo s prav tako uglasbeno poezijo pod naslovom Nežnosti pobožala Katja Šulc. Oba dogodka bosta v organizaciji Festivala Velenje potekala v domu kulture.

Zavod za turizem Šaleške doline v torek, 8. februarja, vabi na brezplačno vodenje po historični Vili Bianca. V sodelovanju s slovenskim književnikom, umetniškim vodjem Velenjske knjižne fundacije in mednarodnega festivala Lirikonfest Velenje Ivom Stropnikom, bomo Prešernov dan obeležili z branjem poezije v objavi na Facebook profilu @visitsaleska. Ob kulturnem prazniku pa se lahko obdarite z nakupom knjige z izbrano lokalno vsebino, ki so v ponudbi butične trgovine Vile Bianca. Ob nakupu vas čaka tudi presenečenje.

Naravna in kulturna dediščina sooblikujeta turistično ponudbo in sta zelo pomembni za turizem in krajevno prepoznavnost. Številne naravne in kulturne znamenitosti nudijo obiskovalcem veliko izhodišč za izlete po Šaleški dolini. Za vas smo izbrali 8 kulturnih znamenitosti Velenja in Šoštanja, ki si jih je v teh dneh še posebno vredno ogledati:

pripravila glasbeno-literarni performans Jureta Torija in Aleša Štegra z naslovom Pričevanja, v torek, 15., pa prav tako ob 19.19 v sodelovanju s Kulturnim društvom Međimurje še glasbeni program z recitalom Međimurci med Prešernom in Kajuhom.

V Glasbeni šoli Velenje bodo v četrtek, 10. februarja, ob 19.30 pod naslovom S posluhom že 70 let koncertirali učitelje glasbene šole. Številne prireditve in dogodke ob prazniku pripravljajo tudi velenjske šole.

Zaradi kulture smo Slovenci. Zaradi kulture smo ljudje. Praznujte z nami!

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content