Ob prihodnjih vročih dneh možnost za povišane koncentracije ozona v zraku

Ob prihajajočih vročih poletnih dneh pričakujemo povišane koncentracije ozona v zraku, ki nastajajo zaradi močnega sončnega sevanja v spodnjih plasteh ozračja zaradi onesnaževal v zraku. Ozon je škodljiv za živali in rastline ter negativno vpliva na zdravje ljudi. Največje tveganje za zdravje predstavljata raven koncentracije ozona in trajanje izpostavljenosti. Vdihavanje ozona lahko pri občutljivejših posameznikih povzroči negativne učinke, kot so težko dihanje, tesnoba v prsnem košu, kašljanje, pekoč občutek v očeh. Slabo vpliva tudi na številne kronične bolezni, kot so bronhitis, srčne bolezni, astma … Ažurne informacije o izmerjenih vrednostih ozona v zraku na merilnih postajah Velenje, Zavodnje in na mobilni postaji v Šoštanju so na razpolago na spletni strani http://okolje.velenje.si.

Zaradi možnosti zaščite v primerih visokih koncentracij ozona v zraku podajamo nekaj splošnih nasvetov: koncentracije ozona so v notranjih prostorih praviloma nižje kot zunaj; v poletnem času prezračite svoje domove v jutranjih urah in dopoldanskem času, ob času zelo visokih koncentracij pa ne odpirajte oken in vrat; izogibajte se naporom na prostem, kadar so koncentracije visoke; zunanje aktivnosti in dela izvajajte v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.

Visoke koncentracije ozona v zraku se pojavljajo v vročih poletnih dneh z močnim sončnim sevanjem v opoldanskem in popoldanskem času ob jasnem vremenu. V primerih, da bodo na merilnih mestih vrednosti dosegle opozorilno vrednost 180 mikro-g O3/m3 zraka, imamo skladno z Odlokom o informacijskem sistemu za področje zraka na območju Mestne občine Velenje ter občin Šoštanj in Šmartno ob Paki pripravljena navodila za ravnanje prebivalstva, o katerih bomo po potrebi obveščali.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje  

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content